Szukaj

Mniej roślinożernych z powodu ocieplenia klimatu

Podziel się
Komentarze0

Ostatnie prace nad ekosystemami przewidują naprawdę szkodliwe konsekwencje ocieplenia klimatycznego: zmniejszenie ilości zwierząt roślinożernych, na ziemi i w morzu. Co doprowadzi do wyczerpania zasobów żywności dla ludzi, wyjaśniają badacze.



W ostatnich latach, podjęto oczywiście wielkie wysiłki na łonie badań naukowych, które miały na celu zrozumienie wpływu, jaki ma ocieplenie klimatyczne na różne poszczególne gatunki zwierząt i roślin. Jedyne, czego się dowiedziano, to to, że rezultaty mogą być bardzo różne.

Aby więc uzyskać bardziej globalną odpowiedź, i bardziej teoretyczną, badacze amerykańscy, australijscy oraz kanadyjscy pokusili się o zdefiniowanie wpływu wzrostu temperatur na dynamikę sieci troficznych (czyli łańcuchów pokarmowych).

Rezultaty tych analiz, które zostały zamieszcone w The American Naturalist, pokazują, że z powodu ocieplenia klimatycznego, organizmy znajdujące się u samej podstawy łańcuchów pokarmowych (rośliny lądowe i fitoplankton), tak samo jak i organizmy roślinożerne, będą coraz rzadsze.

A to będzie przyczyną wyczerpania zasobów pokarmowych dla kolejnych ogniw łańcucha. A na końcu łańcuchów pokarmowych generalnie znajdują się ludzie. Stąd też, jak przewidują badacze, przyszły brak żywności, który uderzy również w ludzi.


Rolnictwo, rybołówstwo, hodowla… nic się nie uchowa

Aby dotrzeć do takich wniosków, międzynarodowa ekipa naukowców przetestowała różne modele interakcji między ofiarą a drapieżnikiem, jednocześnie zmieniając temperaturę. W ten sposób udało im się odkryć, że relacje te się zmieniają, kiedy wzrasta temperatura.

A bardziej precyzyjnie. Na pięć przetestowanych modeli, wszystkie wskazują, że rozmiar populacji gatunków roślinożernych jest wrażliwy na zmiany temperatur. Krótko mówiąc, z powodu ocieplenia klimatycznego jest mniej roślinożernych.

Poza tym, trzy z tych modeli sugerują, że do tego spadku ilości roślinożernych doda się również spadek ilości organizmów autotroficznych (pierwsze ogniwa łańcucha pokarmowego). Innymi słowy, badacze przewidują, że z powodu ocieplenia klimatycznego z całą pewnością mniej będzie mniej organizmów autotroficznych i bez wątpienia będzie mniej organizmów roślinożernych.

Jakby nie było, ilość dostępnych źródeł żywności dla człowieka zmniejszy się, podczas gdy cała populacja ludzka się stale rozrasta.

Coraz więcej ludzi i coraz mniej jedzenia


Jak przewidują demografowie, w 2050 roku może być nas już nawet 10 000 000 000. Aby więc upewnić się co do tego, badacze przetestowali swoje modele z danymi zebranymi w przeszłości na populacjach fitoplanktonu i zooplanktonu. Jak wyjaśniały te modele, różnice w tych populacjach będą rzędu 77% i 66% odpowiednio.

Autorzy badania w ten sposób stworzyli teoretyczne bazy wpływu ocieplenia klimatycznego na interakcje w łańcuchach pokarmowych, na łonie ekosystemów, a bardziej generalnie, na rozwój liczby populacji. Prace te posłużą naukowcom do bardziej precyzyjnego określenia wpływu ocieplenia klimatu na dane gatunki roślin i zwierząt.

Komentarze do: Mniej roślinożernych z powodu ocieplenia klimatu

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz