Multiwitaminy: między żywnością rafinowaną a zapotrzebowaniem na suplementy
Zdrowe produkty pokarmowe powinny normalnie zawierać składniki odżywcze niezbędne do ich dobrego metabolizmu. Na przykład, pełne ziarna są bogate w minerały, witaminy (takie jak witamina E), we włókna pokarmowe, w podstawowe kwasy tłuszczowe, etc.
Kiedy tylko zostaną rafinowane w białą mąkę, tracą większość podstawowych składników odżywczych. Pozostaje tylko skrobia i gluten. Żadnego włókna, żadnego oleju i żadnej witaminy! I mają czelność wmawiać nam, że fakt wzbogacania mąki rozwiązuje wszystkie problemy. Bzdura. Wzbogaca się pięcioma składnikami odżywczymi, podczas gdy w procesie rafinowania eliminuje się 32!
Warzywa i owoce nie zawierają dziś już tego, co zawierały pięćdziesiąt lat temu. To stwierdzenie zostało podparte pracami, które przeprowadził doktor D. Thomas, lekarz brytyjski, który zrobił w zasadzie jedną bardzo prostą rzecz: porównał zawartości minerałów w jedzeniu, według danych podawanych przez rząd jego kraju (Wielka Brytania) w latach 1940-1991.
Doktor Thomas przejrzał również statystyki aż do 2002 roku i stwierdzenie jest jedno: nasze produkty spożywcze straciły w sposób bardzo znaczący na wartości odżywczej od 1940 roku. W niektórych przypadkach, różnica wynosi nawet 40%! Na niekorzyść naszych czasów, oczywiście.
Endemiczne niedobory pokarmowe
Spożycie kalorii u wielu osób, w szczególności u kobiet, jest dużo poniżej spożycia wystarczającego, aby dostarczyć wszystkie mikroskładniki odżywcze, niezbędne dla zdrowia. Wiemy również, że niektóre populacje są również bardziej zagrożone niedoborami pokarmowymi. Na przykład, 60% populacji w Ameryce Północnej cierpi na niedobór magnezu.
Zobacz również:
Niedobory pokarmowe spowodowane przez leki
Wiele leków może zmniejszać zdolności ciała do dobrego posługiwania się niektórymi składnikami odżywczymi. Na przykład, doustne środki antykoncepcyjne redukują absorpcję magnezu oraz witaminy B6. Istnieje nawet książka, do której można się odnieść w tym temacie: Drug-induced Nutrient Depletion Handbook. Pelton R, Lavalle JB, Hawkins EB & Krinsky DL. Lexicomp editor 1999. I inna wersja przeznaczona dla większej publiczności, napisana przez tych samych autorów: The Nutritional Cost of Prescriptiom Drugs. Morton Publishing co. 2000.
Co myślą eksperci?
W 2002 roku, amerykański przegląd JAMA (Journal of the American Medical Association) opublikował 2 głębokie artykuły, które poddają w wątpliwość oficjalne stanowisko odnośnie suplementów. Teraz uznają, że dobrze jest konsumować witaminy i minerały, nawet jeśli odżywiamy się zdrowo.
Szczyt światowy w tym temacie: doktor Walter Willett
Doktor Walter Willet, z Uniwersytetu Harward, jest znany na świecie jako jeden z największych ekspertów od odżywiania. Przebudował on piramidę pokarmową, w której mąki rafinowane, na przykład, nie są już podstawą odżywiania, ale raczej produktem spożywczym, który może być jedzony rzadko (na szczycie piramidy). Poza tym, dorzucił on multiwitaminy dla większości ludzi. Możecie skonsultować się ze stroną internetową Uniwersytetu Harward, aby zapoznać się z wnioskami doktora Waltera Wiletta: The Nutrition Source Healthy Eating Pyramid.
Słowo na koniec
Jeśli jecie bio (czyli zjadacie żywność organiczną, naturalną), znacie zawartość odżywczą wszystkich swoich produktów, prowadzicie życie zen i całkowicie pozbawione stresu i żyjecie w środowisku niezanieczyszczonym, wtedy absolutnie nie przebujecie witamin z minerałami.
Komentarze do: Multiwitaminy: między żywnością rafinowaną a zapotrzebowaniem na suplementy