Badania na myszach wykazały, że cyklicznie wprowadzana niskobiałkowa dieta spowalnia chorobę Alzheimera. Gryzonie będące w zaawansowanym stadium choroby, poddane niskobiałkowej diecie z dodatkiem poszczególnych aminokwasów przez okres czterech miesięcy, przejawiały mniej objawów.
Gdy przy użyciu labiryntów testowano ich pamięć - wykazały wyższe zdolności poznawcze niż ich rówieśnicy, u których nie stosowano diety. Potwierdzeniem takiego stanu jest fakt, że zmniejszyła się u nich liczba komórek nerwowych zawierających uszkodzone białko "tau", którego anomalie wiążą się z patogenezą choroby Alzheimera.
Jeden z członków międzynarodowego zespołu, będący autorem tych badań dr Valter Longo - przewodniczący Longevity Institute na University of Southern California (USC) - zapowiada, iż podjęte zostaną próby określenia skuteczności podobnego leczenia u ludzi oraz deklaruje chęć zbadania wpływu dietetycznych ograniczeń na rozwój raka, cukrzycy i chorób serca.
Zobacz również:
- Alzheimer - czy mnie to także grozi?
- Dieta, która może obniżyć ryzyko Alzheimera
- Choroba Alzheimera
- Czy rak skóry może wiązać się ze zmniejszonym ryzykiem choroby Alzheimer'a?
- Jak rozpoznać objawy choroby Alzheimera?
- Diagnozowanie Alzheimera. Tak, ale kiedy?
- Jak krewni łagodzą zapominanie?
- Czy istnieją leki na chorobę Alzheimera?
Jego współpracownik - latem ubiegłego roku mianowany dziekanem USC Davis School of Gerontology - dr Pinchas Cohen, podkreśla wagę osiągnięcia: „Choroba Alzheimera i inne formy neurodegeneracji są poważnym obciążeniem dla społeczeństwa, zatem priorytetem staje się opracowanie nowych metod zapobiegania i leczenia, ponieważ częstotliwość tych zaburzeń będzie wzrastać wraz ze starzeniem się populacji, w ciągu następnych kilkudziesięciu lat”.
Dodaje: „Nowe strategie rozwiązania tego problemu, zwłaszcza nieinwazyjne, niefarmakologiczne metody, takie jak te testowane w badaniach dr Longo - są szczególnie ekscytujące”.
Jego stanowisko popiera Longo: „Zawsze staramy się pracować z myślą o ludziach zmagających się z chorobą obecnie. Natomiast próby związane z opracowaniem leku mogą trwać nawet 15 lat i pochłonąć miliard dolarów”.
Zarazem przestrzega, że skuteczność leczenia u myszy nie musi przekładać się na skuteczność terapii człowieka.
Wyjaśnia to w następujący sposób: „Organizmy starszych osób mogą być już słabe, mogą one tracić na wadze lub nie być na tyle zdrowe, aby ograniczać białko”.
Nalega więc, aby każdą dietę monitorował lekarz lub dietetyk, aby uniknąć dalszego spadku wagi lub spowodowania innych skutków ubocznych.
Komentarze do: Nadzieja dla chorych na Alzheimera