Codzienna konsumpcja napojów gazowanych oraz napojów owocowych – z dodatkiem cukru – ma być bardzo silnie związana z wysokim ciśnieniem tętniczym u osób dorosłych, ujawniają naukowcy. Według ostatniego badania, osoby, które piją dużo napojów słodzonych każdego dnia, mają wyższe ciśnienie niż ci, którzy ich nie piją, bez względu na wskaźnik masy ciała BMI.
Im więcej pijemy napojów bogatych w cukry rafinowane, tym bardziej wzrasta ciśnienie, taka jest konkluzja.
Blisko 2 700 dorosłych osób, w wieku od 40 lat do 59 lat, zrekrutowanych w Stanach Zjednoczonych oraz w Anglii, wzięło udział w tym badaniu. Przez okres 4 dni, uczestnicy przechodzili przez różnego rodzaju wywiady medyczne, w czasie których musieli ujawnić co jedzą i co piją.
Badacze zmierzyli także ośmiokrotnie ich ciśnienie tętnicze, a także poproszono ich o oddanie próbek moczu.
Naukowcy ustalili również, że wraz z każdym dodatkowo skonsumowanym napojem słodzonym, ciśnienie systoliczne i diastoliczne uczestników badania wzrastało średnio o odpowiednio 1,6 mmHg i 0,8 mmHg, w stosunku do tych, którzy takich napojów nie piją.
Ważny fakt – ci ludzie przyjmowali również średnio 397 kalorii więcej niż ci, którzy nie piją tego typu napojów. Dlatego też, generalnie, miłośnicy napojów słodzonych prowadzili też styl życia mniej zdrowy niż inni. Pochłaniali oni więcej tak zwanych „pustych” kalorii, bez prawdziwej wartości odżywczej.
Zobacz również:
Badacze nie potrafią wyjaśnić dokładnie dlaczego konsumpcja napojów słodzonych przekłada się na podwyższenie ciśnienia tętniczego, które jest bardzo ważnym czynnikiem ryzyka chorób serca oraz układu krążenia. Sugerują oni, że cukier podnosi poziom kwasu moczowego we krwi, co może skutkować zmniejszeniem poziomu tlenku azotu niezbędnego do rozszerzannia naczyń krwionośnych.
Zdanie kardiologa
Do wyjaśnienia tego przychyla się doktor Martin Juneau, który jest kardiologiem oraz dyrektorem jednostki prewencji na Instytucie Kardiologii w Montrealu. Proponuje on także wyjaśnienie inne, uzupełniające.
Fakt jedzenia zbyt dużych ilości cukru, tłumaczy specjalista, może przyczynić się do pojawienia się odporności na insulinę, co jest prekursorem cukrzycy typu 2. Faktycznie, wiemy, że za tym może iść nadwaga, a w konsekwencji, także nadciśnienie.
Szkodliwe działanie tłuszczu na zdrowie serca oraz układu krążenia jest już bardzo dobrze określone. Ale jeśli chodzi o cukier, nawet w świecie medycznym nie ma pewności. Pod tym względem, obecne badanie jest bardzo interesujące i bardzo obiecujące, podsumowuje doktor Juneau.
Instancje zdrowia publicznego zalecają umiarkowanie w dziedzinie konsumpcji napojów słodzonych. Natomiast doktor Juneau mówi wprost, iż powinniśmy ich unikać. Czy to znaczy, że picie napojów wzbogaconych sztucznym cukrem (na przykład, aspartam), jest lepsze?
Nie. Działanie cukru sztucznego jest jeszcze słabo poznane i zrozumiane, a niektóre badania sugerują nawet szkodliwe działanie. Poza tym, zachowujemy smak cukru i utrzymujemy pewne uzależnienie, które nas prowadzi do konsumpcji cukru, wyjaśnia Martin Juneau.
W obecnym badaniu, uczestnicy, którzy spożywali napoje dietetyczne, nie mieli ciśnienia tętniczego znacząco wyższego niż ci, którzy takich napojów nie piją. Mieli oni jednakże wyższy indeks BMI, co samo w sobie jest czynnikiem ryzyka chorób serca, przypomina doktor Juneau.
Inne ostatnie badanie ujawniło, że redukcja konsumpcji napojów słodzonych ma być związana ze spadkiem ciśnienia tętniczego.
Komentarze do: Napoje gazowane i napoje owocowe mają zwiększać ciśnienie tętnicze