Picie równowartości od 1 do 2 puszek dziennie napojów gazowanych ma być związane w wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz z pojawieniem się syndromu metabolicznego, według badania amerykańskiego. Badacze przeanalizowali 11 badań dotyczących w sumie 310 819 dorosłych.
Ta metaanaliza jest więc pierwszą, która gromadzi dostępne dane, odnoszące się do dwóch problemów zdrowotnych, związanych z napojami słodzonymi (napoje gazowane, napoje owocowe, herbaty mrożone, napoje energetyzujące, wody witaminizowane itp.), podkreślają autorzy projektu.
Według rezultatów wynikających z tej metaanalizy, osoby, które spożywają od jednej do dwóch puszek tego typu napojów (jedna puszka równa się 355 ml), są o 26% bardziej narażone na zachorowanie na cukrzycę typu 2, a także, są one o 20% bardziej narażone na zachorowanie na zespół metaboliczny, w porównaniu do tych, którzy piją bardzo mało takich napojów albo wręcz w ogóle.
W Stanach Zjednoczonych, spożycie napojów słodzonych skoczyło z 64 do 142 kalorii na dzień, między 1970 a 2006 rokiem. To samo dotyczy też Quebeku, gdzie spożycie to zwiększyło się aż o całe 100%, między 1977 a 1997 rokiem.
Zobacz również:
Należy zauważyć, że jeden taki napój może zawierać od 15 gram do 40 gram dorzuconego cukru, a więc od 3 łyżeczek do 8 łyżeczek cukru (jednostką przyjętą tutaj jest łyżeczka do herbaty).
Biorąc pod uwagę wysoką zawartość cukru oraz wielki format napojów słodzonych, autorzy odnotowują, iż ich regularna konsumpcja zwiększa w sposób znaczący poziom cukru we krwi, co może prowadzić do różnego typu problemów metabolicznych, wśród których jest insulinoodporność, co z kolei może wywołać cukrzycę typu 2 albo zespół metaboliczny.
Autorzy każą również zauważyć, że bardzo dokładne badania wykazały, że spożycie napojów słodzonych jest związana z otyłością zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Otyłość natomiast jest bardzo ważnym czynnikiem ryzyka cukrzycy. Zastąpienie tego typu napojów napojami zdrowszymi, takimi jak woda, ma pozwolić zapobiec ryzyku zachorowania na choroby przewlekłe, łączące się z nadwagą, uważają naukowcy.
Syndrom metaboliczny
Zespół metaboliczny istnieje, kiedy są obecne conajmniej 3 z zaprezentowanych tutaj czynników ryzyka:
otyłość brzuszna,
nadciśnienie,
wysoki poziom glikemii,
niski poziom dobrego cholesterolu HDL,
wysoki poziom trójglicerydów we krwi.
Komentarze do: Napoje słodzone związane z wyższym ryzykiem cukrzycy oraz zespołu metabolicznego