Nasiona gorczycy znane były już od początków ludzkiej cywilizacji. Starożytni Grecy i Rzymianie, regularnie przyrządzali z niej posiłki. Wciąż są podstawą kuchni indyjskiej. Te mocne, ostro pachnące nasiona zostały wspomniane nawet w Nowym Testamencie.
Niestety, popularność gorczycy zmalała, ze względu na to, iż kojarzona jest musztardą, która z kolei łączona jest z fast foodami, czyli głównie hamburgerami i hot dogami. To połączenie jest korzystne, gdyż ziarna gorczycy zawierają wiele wartościowych składników dla zdrowia.
W walce z rakiem
Nasiona gorczycy posiadają składniki odżywcze nazywane – izotiocyjanianami, które były szeroko badane pod kątem korzyści przeciwnowotworowych. Badanie opublikowane w International Jorunal for Vitamin Nurition Research w 2002 roku, stwierdza, że izotiocyjaniany, mogą hamować mitozę i stymulują apoptozę (śmierć komórki) w ludzkich komórkach nowotworowych. Z kolei w innym badaniu opublikowanym w 2010 roku, wyniki wskazywały, że proszek nasion gorczycy, może hamować raka pęcherza. To imponujące wyniki, które sugerują, że dodanie większych ilości gorczycy do diety, może zapobiec, a nawet leczyć rozwój raka.
Zobacz również:
Jedna łyżeczka nasion z gorczycy, zwiera około 21% dziennego zapotrzebowania na selen. Jest on przeciwutleniaczem, który odpowiedzialny jest również za przekształcanie hormonów tarczycy T4 do bardziej aktywnego hormonu T3. Selen, podobnie jak jod, wspomaga funkcjonowanie tarczycy, której nieprawidłowe działanie może siać spustoszenie w organizmie. Ważne wiec jest, by spożywać pokarmy bogate w selen oraz jod.
Źródło witamin i składników mineralnych
Nasiona gorczycy, podobnie jak większość nasion, są dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i mangan. Dwie łyżeczki dziennie mogą dostarczyć 6% dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3 czy wielonasycone kwasy.
Dobrej jakości musztardę lub nasiona gorczycy, można łatwo kupić w internetowych sklepach. Chociaż nasiona gorczycy można spożywać zarówno na surowo, ich smak sprawia, że najlepiej smakują do gotowanych posiłków, jak na przykład dania z ryżu.
Komentarze do: Nasiona gorczycy mogą pomóc w walce z rakiem i stanami zapalnymi