Komórki odpornościowe mózgu są w stanie produkować substancję, która nie pozwala na rozwój bakterii. Do tej pory molekułę tę stwierdzano jedynie u niektórych grzybów. Używana jest w przemyśle do produkcji plastików i polimerów. Prace na ten temat opublikowano w przeglądzie PNAS.
Chodzi tutaj o kwas itakonowy, który – jak to wykazali po raz pierwszy badacze z uniwersytetu w Luksemburgu – wydzielany jest przez komórki w mózgach ssaków.
Za produkcję tego związku odpowiadają komórki odpornościowe mózgu, tak zwane komórki mikroglejowe.
Dr Rudi Balling z uniwersyteckiego centrum badań biomedycznych mówi: - Jest to pierwszy dowód na istnienie endogennego antybiotyku w mózgu.
Zobacz również:
- Mózg autystycznych dzieci reaguje na słowa, które dają rezultat w ich rozwoju
- Objawy wylewu
- Czym jest sztywność umysłowa?
- Mózg dziecka: początki świadomości
- Ćwiczenia umysłowe lepsze od leków w zapobieganiu zaburzeniom poznawczym?
- Jak strach obezwładnia mózg?
- Krwotok podpajęczynówkowy
- Prawa półkula mózgu - za co odpowiada i jak ją ćwiczyć?
Zespół naukowców luksemburskich pracuje zwyczajowo nad chorobą Parkinsona. Tym razem także studiował związki, które mogą istnieć między odpornością a chorobami degeneracyjnymi.
W przebiegu prac nad komórkami mikrogleju i bakteriami, naukowcy zaobserwowali produkcję kwasu itakonowego. Dodatkowe badania pozwoliły potwierdzić, że gen zwany IRG1, którego rola do tej pory była nieznana, koduje enzym produkujący ów kwas.
W mózgu substancja ta pozwala na zahamowanie namnażania niektórych bakterii. Być może pomoże też w diagnozowaniu i leczeniu choroby Parkinsona.
Komentarze do: Naturalny antybiotyk w mózgu