Badania mózgu wykazują szczególną aktywność neuronów na widok fast-foodów, kiedy jesteśmy niewyspani. Po nieprzespanych nocach jemy więcej, a także bardziej niezdrowo.
Widok niezdrowej żywności w okresie ograniczenia snu pobudza w naszym mózgu centra, które są mniej aktywne, kiedy śpimy odpowiednią liczbę godzin. Obserwacja ta może pomóc lepiej zrozumieć związek między ograniczeniem snu i otyłością.
Naukowcy z St. Luke's – Roosevelt Hospital Center oraz z Columbia University w Nowym Jorku, wykonali funkcjonalny rezonans magnetyczny u 25 osób (z prawidłową wagą), podczas gdy patrzyły one na zdjęcia zdrowej i niezdrowej żywności.
Zobacz również:
- Narkolepsja - nieuleczalny sen?
- Jak walczyć z zaburzeniami snu w starszym wieku?
- Dlaczego marzenia senne są ważnym elementem psychoterapii?
- Dlaczego sen jest ważny?
- Bezruch we śnie, czyli co dzieję się z umysłem podczas koszmarów
- Bezdech senny
- Jak sobie radzić z zaburzeniami snu?
- Sen najlepszym sposobem na regenerację organizmu
Skany zostały powtórzone po pięciu dniach, którym towarzyszyły nieprzespane noce (sen ograniczony do 4 godzin), po czym wyniki zostały porównane.
"Po okresie zaburzonego snu, obszary mózgu aktywowane na widok niezdrowych pokarmów pozostały zupełnie niezaangażowane, kiedy prezentowana była zdrowa żywność” - poinformował Marie-Pierre St-Onge.
Badania jasno wskazują na to, że zaburzenia snu prowadzą do wzrostu spożycia tego typu niezdrowej żywności u tych osób.
"Wyniki sugerują, że osoby, które nie sypiają dobrze, po okresie ograniczonego snu odbierają niezdrową żywność jako najlepszą rekompensatę. To z kolei prowadzi do większego spożycia tych pokarmów, a w efekcie do otyłości"- alarmuje St-Onge.
"Rzeczywiście, dane o spożyciu żywności z tego samego badania wykazały, że uczestnicy jedli więcej, a także pochłaniali dużo większą ilość tłuszczów po okresie ograniczenia snu, niż w czasie, kiedy sypiali dobrze" - dodaje.
Komentarze do: Nie dosypiasz? Zjesz więcej