Naukowcy z Penn State's College przeprowadzili badania, z których wynika, że zażywanie cynku w czasie ciąży poprawia rozwój płodu. Czy poziom cynku u kobiety przed zapłodnieniem jest tak istotny?
Testy wykonane na myszach wykazały, że samice myszy pozbawione w diecie cynku, miały problemy z ciążą na krótko przed porodem. Natomiast samice, których dieta była bogata w cynk urodziły znacznie lepiej rozwinięte myszy. Niedobór cynku spowodował, że blisko połowa zarodków miała nieprawidłowy lub opóźniony rozwój. Brak cynku wpływa na rozwój łożyska, ponieważ płód nie dostaje potrzebnej ilości składników odżywczych. Z przeprowadzonych badań wynika również, że w grupie z niedoborem cynku łożysko było znacznie mniej rozwinięte.
Naukowcy twierdzą, że te badania mają duże znaczenie dla kobiet, które już są w ciąży i dla tych, które dopiero ją planują. Od dawna było jasne, że zła dieta przed i w trakcie ciąży może być powodem komplikacji. Przeprowadzony eksperyment jest tego najlepszym dowodem. Spożywanie posiłków bogatych w cynk jest naturalnym wspomagaczem rozwoju płodu. Produktami zawierającym duże ilości cynku są produkty zbożowe z pełnego przemiału, mięso, ryby oraz ostrygi. Warzywa i owoce zawierają znacznie mniejsze ilości cynku.
Zobacz również:
Według naukowców cynk jest porównywalnie ważny jak kwas foliowy, który kobiety zażywają przed zajściem w ciążę. Wiele zjadanych przez nas codziennie mikroelementów i związków organicznych utrudnia wchłanianie się cynku, co powoduje jego niedobór. Organizm kobiecy nie potrzebuje tak dużej ilości cynku jak na przykład wapnia i żelaza. Jednak jest to pierwiastek, który bardzo szybko rozchodzi się w organizmie, dlatego potrzebna jest stała dawka.
Mimo, iż częściej diagnozuje się niedobór cynku, to możliwe jest także jego przedawkowanie. Suplementy cynku maja zróżnicowana przyswajalność, dlatego powinniśmy zadbać o dostarczanie go do organizmu w formie naturalnej.
Komentarze do: Niedobór cynku może zakłócić rozwój płodu