Niedobór witaminy A
Witamina A jest jedną z podstawowych witamin budujących nasz organizm. Jest ona niezbędna do tego, by prawidłowo widzieć – wchodzi w skład barwnika znajdującego się w rogówce oka, ma też właściwości antyoksydacyjne oraz chroni przed wysuszaniem i rogowaceniem nabłonk.
Dba też o nasze błony śluzowe. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi około 1 mg, ale wielu z nas cierpi na jej niedobór, co prowadzi do poważnych konsekwencji.
Objawy niedoboru witaminy A
Niedobór tej witaminy jest groźny szczególnie u dzieci, trzeba zatem dbać o odpowiednią dietę. Niedobór witaminy A w organizmie daje o sobie znać w bardzo wyraźny sposób. Do objawów niedoboru należą:
- kurza ślepota – słabe widzenie po zmierzchu,
- łamliwe i słabe paznokcie, ich powolny wzrost,
- sucha, łuszcząca się skóra,
- kseroftalmia – wysychanie spojówek i rogówek,
- biegunki,
- ogólne złe samopoczucie,
- brak apetytu,
- obniżona odporność,
- zahamowanie wzrostu u dzieci,
- zaburzenia miesiączkowania i płodności u kobiet
- problemy z płodnością u mężczyzn.
Witaminę A przyswajamy głownie dzięki produktom pochodzenia zwierzęcego.
Zobacz również:
Produkty zawierające witaminę A
Ze względu na występowanie witaminy A głównie w produktach odzwierzęcych, wegetarianie oraz weganie muszą szczególnie dbać o swoją dietę i starać się uzupełniać witaminę A
w inny sposób. Witamina A występuje głównie w takich produktach jak:
- jajka (szczególnie żółtko),
- masło,
- mleko,
- ser żółty oraz twarogowy,
- ryby,
- wątróbka,
- tran.
To podstawowe produkty, w których występuje witamina A i które powinniśmy spożywać.
W produktach pochodzenia roślinnego również można odnaleźć witaminę A w postaci karotenu, czyli tzw. prowitaminy A. Niestety karoten nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu na tę witaminę w 100 %. Karoten odnajdziemy w roślinach, które mają pomarańczowy kolor lu ciemnozielone liście. Produkty roślinne z prowitaminą A to:
- pomarańcze,
- marchew,
- dynia,
- pomidory,
- papryka,
- morele,
- brzoskwinie,
- zielony groszek,
- brokuły,
- sałata,
- szpinak,
- natka pietruszki.
Witamina A chroni nasz organizm przed wieloma dolegliwościami, spowalnia starzenie się, a także przejawia właściwości zapobiegające nowotworom.
Jak uzupełnić niedobory?
Medycznie stwierdzony niedobór witaminy A powinien być uzupełniany stopniowo. Trzeba wzbogacić swoją dietę w produkty naturalne zawierające witaminę, natomiast weganie i wegetarianie powinni zażywać tran. Niekiedy naturalne wchłanianie się witaminy należy wspomóc przyjmowaniem suplementów bogatych w witaminę A dostępnych w aptekach.
Aleksandra Socha
Komentarze do: Niedobór witaminy A