Studenci z Uniwersytetu Medycznego Weill Corner ostrzegają – brak witaminy A może przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu drugiego.
Jak witamina A wpływa na komórki β?
W trzustce, odpowiedzialnej za rozkład między innymi cukrów, znajdują się komórki β, których zadaniem jest produkowanie insuliny. Cukrzyca typu drugiego, charakteryzuje się tzw. odpornością na insulinę. Oznacza to, że u osób chorujących na ten typ cukrzycy, komórki te, nie działają właściwie, co wpływa na obniżoną produkcję insuliny, co z kolei ma wpływ na podwyższony poziom glukozy we krwi.
Według Dr. Lorraine Gudas z Departamentu Farmakologii w Weill Corner witamina A ma znaczący wpływ na wzrost i aktywność komórek β. Właśnie dlatego, jej studenci postawili tezę, stanowiącą że niedobór witaminy A, może mieć znaczący wpływ na rozwój cukrzycy typu drugiego.
Witamina A na naszym talerzu
Witaminę A możemy znaleźć w naszych lodówkach w dwóch zasadniczych rodzajach.
- retinol – witamina A o pełnej aktywności biologicznej. Znajdziemy ją w mięsie, drobiu, rybach i nabiale.
- β-karoten, który jest najbardziej aktywnym izomerem witamina A. Dostarczymy go organizmowi zajadając warzywa i owoce, w szczególności marchew, dynię i jarmuż.
Zobacz również:
Witamina A daje naszemu organizmowi wiele benefitów - poprawia wzrok, przyspiesza wzrost i regenerację tkanek i wspomaga nasz system odpornościowy.
Myszy też chorują na cukrzycę?
Eksperyment, który udowadnia tezę wysuniętą przez studentów z Nowego Yorku został przeprowadzony na myszach.
Jedna grupa osobników, została tak genetycznie zmodyfikowana, aby nie mogła przyswajać witaminy A. Druga grupa natomiast przyjmowała normalnie wszystkie składniki pokarmowe.
Po pewnym czasie, okazało się, że u zmodyfikowanych genetycznie myszy obumarły wszystkie komórki β w trzustce, co oznaczało, że osobniki te są niezdolne do produkcji insuliny.
Ponadto, po usunięciu witaminy A z diety muszy niezmodyfikowanych genetycznie, naukowcy zaobserwowali spadek liczby komórek β, spadek poziomu insuliny i wzrost poziomu glukozy. Po ponownym dostarczeniu witaminy A do diety tych myszy, wzrosła produkcja insuliny w ich organizmie i poziom glukozy się unormował.
To jeszcze nie koniec
Jak na razie studenci odkryli powiązanie między witaminą A, a aktywnością komórek β, nie zamierzają jednak osiąść na laurach. Zespół naukowców ogłosił, że w niedalekiej przyszłości chcą zając się zagadnieniem wpływu na cukrzycę typu 2, syntetycznej formy witaminy A.
W listopadzie 2014 r Medical News Today zgłaszać na badania sugerujące, verapamil - lek stosowany zarówno w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi, nieregularnego tętna i migrenowych bólów głowy, potencjalnie może być również lekiem na cukrzycę.
Paulina Wójcik
Komentarze do: Niedobór witaminy A przyczyną cukrzycy typu 2?