Naukowcy z University of California, San Diego School of Medicine zauważyli korelację między poziomem witaminy D3 w surowicy a późniejszym występowaniem cukrzycy typu 1. Sześcioletnie badanie poziomu krwi u prawie 2 000 osób sugeruje zapobiegawczą rolę witaminy D3 w przypadku tej choroby. Badanie pojawi się w grudniowym wydaniu 'Diabetologia'.
"Poprzednie badania wysunęły tezę, iż istnieje związek między niedoborem witaminy D i ryzykiem cukrzycy typu 1, ale jest to pierwszy raz kiedy teoria została przetestowana w sposób, który zapewnia zależność dawka-reakcja" - mówi Cedric Garland, profesor UCSD's Department of Family and Preventive Medicine.
Badanie wykorzystało próbki milionów surowic zamrożonych przez Department of Defense Serum Registry w celu nadzoru choroby. Badacze rozmrozili i przeanalizowali 1000 próbek surowic zdrowych ludzi, którzy zachorowali później na cukrzycę typu 1 i 1000 zdrowych, których krew została pobrana w tym samym lub podobnym czasie, ale którzy nie stali się cukrzykami.
Zobacz również:
Poprzez porównanie dominujących krążących form witaminy D [25-hydroxyvitamin D (25(OH)D] badacze byli w stanie określić optymalny poziom witaminy w surowicy, potrzebny do obniżenia ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 1.
Bazując głównie na wynikach badania Garland szacuje, że poziom 25-hydroxyvitamin D (25(OH)D) potrzebny, aby zapobiec połowie przypadków cukrzycy typu 1, to 50 ng/ml. Dostępne dane nie wykazują ryzyka związanego w taką dawką.
"Ów skuteczny efekt dotyczy jedynie dawek witaminy D3. Nie powinno się ufać innym rodzajom witaminy D i dużym dawkom, gdyż optymalna doza mieści się w mniej niż 10,000 IU dziennie" - mówi Garland.
Komentarze do: Niedobór witaminy D związany z cukrzycą typu 1