Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa
Alergia pokarmowa jest zupełnie inna od nietolerancji pokarmowej. Alergia ma duży związek z układem odpornościowym organizmu w odróżnieniu do nietolerancji. Kiedy alergen pojawia się w organizmie zostaje potraktowany, jak ciało obce, które jak najszybciej trzeba usunąć. Natomiast przy nietolerancji jest inaczej, organizm produkuje za mało substancji lub po prostu ich nie posiada, a to właśnie one odpowiadają za trawienie i ich wchłanianie.
Różnice między alergią pokarmową a nietolerancją
Początek objawów:
- Objawy alergii pokarmowej pojawiają się wkrótce po zjedzeniu nieodpowiedniej żywności,
- Objawy nietolerancji pojawiają się później, w pewnym odstępie czasowym.
Ilość żywności:
- Osoba, która cierpi na alergię pokarmową nie może tolerować nawet najmniejszej ilości nieodpowiedniego pokarmu- dobrym przykładem są orzeszki ziemne.
- Osoba z nietolerancją pokarmową, może spożyć niewielką ilość danego produktu spożywczego bez niekorzystnej reakcji dla organizmu.
Układ immunologiczny a niedobór enzymu:
- W alergii pokarmowej, białko powoduje reakcję alergiczną, gdyż to ono jest przyczyną jej objawów. Alergeny nie są substancjami szkodliwymi same w sobie, to znaczy, że większość ludzi może je spożywać bez negatywnych skutków. Natomiast u niektórych mogą wywołać niepożądaną reakcję układu odpornościowego.
- W nietolerancji pokarmowej, dana osoba, jeśli ma niedobór enzymu oznacza to, że niektóre substancje pokarmowe nie są trawione prawidłowo. Nietolerancja często może być spowodowana również przez chemikalia w żywności, toksyny, naturalnie występującą histaminę. Te wszystkie substancje są obecnie dodawane do niektórych produktów spożywczych.
Zobacz również:
Zagrożenie dla życia:
- W niektórych przypadkach występowania alergii pokarmowej, może przebiegać ciężko i zagrażać życiu.
- Nietolerancja pokarmowa ma przebieg często ciężki i nieprzyjemny, jednak rzadko zagraża życiu.
Objawy alergii oraz nietolerancji pokarmowej
Obydwie przypadłości objawiają się inaczej. Według Amercian Acadaemy of Allergy Asthma & Immunology, alergia jest zazwyczaj widoczna na skórze, występują między innymi: pokrzywka, świąd, obrzęk skóry. Mogą towarzyszyć jej problemy żołądkowo-jelitowe, jak biegunka i wymioty. Czasem występują również trudności związane oddychaniem. Natomiast podstawowymi objawami nietolerancji, są gazy, bóle brzucha, biegunka. Oczywiście są możliwe również i inne, jednak te związane z jelitami, są podstawowe.
Pokarmy które powodują alergię i nietolerancję pokarmową:
Alergia pokarmowa:
- Jaja
- Ryby
- Orzeszki ziemne
- Mleko
- Orzechy z drzew, jak włoskie, migdały orzechy laskowe
- Skorupiaki
- Pszenica
Nietolerancja pokarmowa:
- Fasola
- Kapusta
- Owoce cytrusowe
- Zboża zawierające gluten
- Mleko
- Przetwory mięsne
Według The Celvland Clinic około 7% dzieci i 1% dorosłych ma alergię pokarmową. Oznacza to, że w większości przypadków, można wyrosnąć z tej przypadłości. Natomiast szacuje się, że aż około 10% Amerykanów nie toleruje laktozy. Z raportu z lipca 2012, opublikowanego przez Narodowy Instytut Alergii i Chorób Zakaźnych, wynika że prawie 1 na 20 dzieci poniżej 5 roku życia i 1 na 25 dorosłych ma alergię pokarmową. Najbardziej popularną w Stanach Zjednoczonych, jest uczulenie na orzeszki ziemne.
Autor: Martyna Majkut
Komentarze do: Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa (2)
Kuracja a nietolerancja pokarmowa
1U mojego synka już w pierwszym miesiącu życia pojawiła się nietolerancja na białko krowie. Objawiała się ona bólami brzuszka , wzdęciami oraz suchymi zmianami skórnymi na twarzy. Zmiana mleka na [reklama] (mleko bez lakt... pokaż całość
Alergia pokarmowa czy nietolerancja pokarmowa?
1Co jest groźniejsze dla zdrowia? Alergia czy nietolerancja? Sądząc po artykule to chyba alergia, bo dany alergiczny składnik nawet w najmniejszej ilości zaszkodzić organizmowi. Zgadza się?... pokaż całość