Nowe badania z University of Copenhagen pokazują, iż nawet niewiele wyższy poziom stężenia glukozy we krwi znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Badaniami objęto ponad 80.000 osób. Zostały one opublikowane w Journal of American College of Cardiology.
Nie tylko diabetycy charakteryzują się zwiększonym ryzykiem problemów związanych z sercem, wynikających z ponadprzeciętnego stężenia glukozy we krwi, utrzymującego się przez całe życie. Nowe badania przeprowadzone przez University of Copenhagen pokazują, iż nawet nieznacznie podwyższony poziom stężenia glukozy we krwi u osób niecierpiących na cukrzycę, skutkuje widocznie większym ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
Wyniki badań zaskoczyły zespół badawczy, ponieważ do tej pory za nadrzędne, ogólnoświatowe zagrożenie dla zdrowia serca uważano cholesterol.
- Wiemy, iż diabetycy oraz osoby z wysokim poziomem cholesterolu są podatne na chorobę niedokrwienną serca, ale nasze badania pozwoliły również spojrzeć na problematykę samego poziomu glukozy we krwi. Zaskakujące jest to, iż nawet nieco wyższe wartości glukozy we krwi, utrzymujące się przez dłuższy czas, zdają się być niebezpieczne oraz że sam cukier może doprowadzać do takich negatywnych zmian - twierdzi Marianne Benn, naczelny lekarz Copenhagen University Hospital i profesor na University of Copenhagen.
Wartość stężenia glukozy we krwi u zdrowych ludzi na czczo wynosi mniej niż 6 milimoli na litr krwi. Jednak badania opublikowane w Journal of the American College of Cardiology pokazują, iż utrzymywanie się przez wiele lat wartości glukozy we krwi większej chociażby o 1 milimol na litr krwi, zwiększa ryzyko zawału serca aż o 69 procent.
Cukier w centrum uwagi
Wykorzystując badania obserwacyjne połączone z analizami genetycznymi, naukowcy byli w stanie wykazać na grupie 80,522 Duńczyków, wybranych z ogólnej populacji, że nieznacznie podwyższony poziom stężenia glukozy we krwi jest sam w sobie wystarczający, by uszkodzić serce.
Badania obserwacyjne nie wystarczą, by udokumentować związek między podwyższonym poziomem glukozy we krwi a chorobami serca. Uczestnicy takich badań mogliby charakteryzować się wspólnymi cechami lub problemami zdrowotnymi, które miałyby wpływ na serce i wagę. Analizy genetyczne natomiast, stosowane w niniejszych badaniach wykluczają elementy mogące zaburzyć wyniki badań. Wszystko koncentruje się na cukrze.
Badania populacyjne, które dostarczyły podstaw do stworzenia tego artykułu naukowego to: The Copenhagen General Population Study, The Copenhagen City Heart Study oraz the Copenhagen Ischemic Heart Disease Study.
Badania mogą zostać wykorzystane w prewencji
Naukowcy uważają, iż glukoza wpływa bezpośrednio na ryzyko występowania choroby niedokrwiennej serca, lecz nadal nie mają pewności dlaczego. Jednakże, zalecają ogólne ograniczenie spożycia cukru jako działania korzystnie wpływającego na zdrowie:
- Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, iż około 6 procent wszystkich zgonów spowodowanych jest podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Dlatego też, wyniki naszych badań mogą mieć ogromne znaczenie podczas projektowania programów zapobiegania chorobom serca oraz przedwczesnym zgonom na świecie - wyjaśnia Børge Nordestgaard, lekarz z Copenhagen University Hospital i profesor University of Copenhagen.
Zawały serca i miażdżyca – znane również jako choroby niedokrwienne serca – są najczęstszą przyczyną zgonów wśród dorosłych na całym świecie. Według Światowej Organizacji Zdrowia, 17 milionów ludzi umiera każdego roku na choroby związane z sercem, a liczba ta prawdopodobnie wzrośnie w najbliższych latach.
Komentarze do: Nieznacznie podwyższony poziom stężenia glukozy we krwi zwiększa ryzyko chorób serca