Olej z upraw konopi jest związany z wieloma korzyściami zdrowotnymi, według nowego badania w „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. Pochodne konopi (marihuany) były wykorzystywane od tysiącleci przez ludzi na całym świecie w medycynie i przemyśle tekstylnym oraz spożywczym.
Pomimo tego, konopia jest zakazana w Ameryce Północnej od 1930 roku - wszystkie odmiany konopi zostały zdelegalizowane ze względu na tetrahydrokannabinol (THC). Związek THC wywołuje tzw. „high” przy użytku rekreacyjnym konopi.
Jednak konopia o niskiej zawartości THC (0,3%) zostało zalegalizowana przez Unię Europejską, a na światowym rynku gospodarczym uprawy z niskim poziomem THC- stosowane przy produkcji leków, papieru i tkanin- są szacowane na 100-200 mln $ USD rocznie.
Badacze analizowali część oleju konopi , aby zobaczyć, jakie może mieć korzystne właściwości. Okazało się, że niektóre z jego elementów są skuteczne w promowaniu zdrowia. Te obejmują sterole, alkohole tłuszczowe i kwasy linolenowe.
Jeden z kwasów linolowych zawartych w oleju konopnym jest kwasem tłuszczowym omega-3, który, jak stwierdzono w niektórych badaniach, zapobiega chorobie wieńcowej serca. Sterole są to alkohole sterydowe. Specjaliści wiedzą, że sterole są użyteczne w obniżaniu cholesterolu, a dzienne spożycie steroli jest związane z niższym ryzykiem zawału serca. Alifatyczne alkohole zawarte w oleju konopnym również stosowane są w celu obniżenia cholesterolu i zmniejszenia agregacji płytek. Jeden z tych alkoholi- fitol- wiąże się z korzyściami przeciwutleniającymi i przeciwnowotworowymi. Alkohole te można znaleźć również w zdrowej żywności, takiej jak szpinak, fasola, surowe warzywa i szparagi.
Zobacz również:
Innym przeciwutleniaczem w oleju konopnym jest tokoferol, który jest korzystny przy leczeniu chorób zwyrodnieniowych, takich jak miażdżyca tętnic i choroba Alzheimera.
Wśród innych korzyści, olej konopny wykazał również pozytywny wpływ przy chorobach dermatologicznych i w metabolizmie lipidów (w procesie, w którym kwasy tłuszczowe są rozkładane w organizmie). Konopie mają również wysoki poziom witaminy A, C i E oraz β-karotenu. Są bogate w składniki mineralne, takie jak fosfor, potas, magnez, siarkę i wapno. Olej konopny jest również pożywny - zawiera znakomite połączenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Stan Colorado ostatnio zalegalizował marihuanę do celów rekreacyjnych, a niektóre stany przyjęły przepisy pozwalające na lecznicze zastosowanie marihuany. W 2013 roku, „Medical News Today” zgłosiło badania sugerujące, że zawartość THC w marihuanie może być medycznie korzystna dla ludzi, którzy mają choroby autoimmunologiczne.
Angelika Masłowska
Komentarze do: Nowe korzyści zdrowotne związane z olejem konopi