Leptyna - powszechnie określana mianem “hormonu tłuszczu” - według nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Akron (UA) i Northeast Ohio Medical University (NEOMED), odgrywa także dużą rolę w procesie utraty słuchu i wzroku. To odkrycie, poczynione w badaniu na daniu pręgowanym (gatunek rybki), prowadzonym w kierunku zmniejszenia produkcji leptyny, może w końcu dopomóc lekarzom lepiej zrozumieć przypadki utraty zmysłów przez ludzi.
„Jakkolwiek spodziewano się, że ryba o zaniżonym poziomie leptyny może mieć problemy z metabolizmem tłuszczu, naukowcy nie wiedzieli, że hormon ten może tak silnie wpływać na ludzki system sensualny” - mówi Richard Londraville, profesor biologii UA
Specjalista ten łumaczy również, jak dogłębnie przeanalizowana naukowo leptyna oddziałuje także na kontrolowanie temperatury ciała, odporność i gęstość kości.
Zobacz również:
- Pierwsza wizyta u ginekologa, czyli jak przygotować do tego nastolatkę
- Dlaczego regularne wizyty lekarskie są konieczne w starszym wieku?
- Jakość posiłków serwowanych w restauracjach wciąż kuleje
- Samobójstwa wśród nastolatków
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Pułapki diagnostyczne – choroby ukryte za maską
- Nowoczesne metody badania płodu
- Czy lekarstwa staną się bezużyteczne?
Artykuł, opublikowany niedawno w General and Comparative Endocrinolog, prezentuje ewolucję leptyny, wskazując jednocześnie na jej wpływ na ludzki organizm.
Badania wykorzystane w publikacji zostały przeprowadzone przez profesora biologii UA, doktora Qin Liu, eksperta w zakresie technologii, które pozwoliły na hormonalne eksperymenty na rybach.
“Istnieją przypuszczenia, że deficyty leptyny u ryb mają podobne skutki jak jej braki u ludzi, dlatego nasze badania mogą okazać się bardziej uniwersalne, niż myśleliśmy” - mówi Londraville.
Komentarze do: Nowe oblicza leptyny