Szukaj

O połowę mniejsze straty w żywności mogłyby wykarmić dodatkowy miliard ludzi

Podziel się
Komentarze0

Bardziej racjonalne wykorzystanie łańcucha produkcji żywności oraz spadek ilości marnowanego jedzenia mogłyby znacznie pomóc w utrzymaniu zasobów naturalnych planety oraz poprawiłyby poziom życia ludzi - wykazują badania naukowców z Aalto University, VU University Amsterdam oraz University of Bonn zaprezentowane w Science of the Total Environment



Szacuje się, że na Ziemi mieszka obecnie 7 miliardów ludzi. Dodatkowy miliard mógłby być wykarmiony z dzisiejszych surowców, jeśli tylko ograniczylibyśmy o połowę ilość marnowanego jedzenia.

W skali globalnej brakuje dziś wystarczającej ilości czystej wody, zaś niektóre minerały używane do nawożenia gruntów są na wyczerpaniu.

W tym samym czasie jedna czwarta możliwych do uzyskania kalorii jest marnowana na różnych etapach łańcucha produkcji, co skutkuje niepotrzebną stratą zasobów - twierdzi Matti Kummu, adiunkt z Aalto University.


Najnowsze badanie jest pierwszym tego typu szacującym wpływ utraty żywności na światowe zasoby surowców. Co roku na każdego mieszkańca Ziemi przypada zmarnowanie 27m3 wody, 0,031 hektara gruntów ornych oraz 4,3 kilo nawozów.

Rolnictwo zużywa ponad 90% zasobów wody pitnej oraz większość minerałów używanych w nawozach. Bardziej efektywna produkcja rolna oraz zredukowanie ilości marnowanej żywności są bardzo ważne zarówno dla środowiska, jak i przyszłego bezpieczeństwa żywieniowego - twierdzi Kummu.

W rezultacie utraty żywności już na etapie produkcji marnuje się 614 kalorii na osobę dziennie. Bez tej straty produkcja jedzenia wyniosłaby w przeliczeniu 2609 kalorii, co pozwoliłoby wykarmić 8 miliardów ludzi przy użyciu obecnie stosowanych środków.

Komentarze do: O połowę mniejsze straty w żywności mogłyby wykarmić dodatkowy miliard ludzi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz