Objawy zatruć grzybami
Zbieranie grzybów jest dla wielu idealnym sposobem spędzania wolnego czasu jak i doskonała formą na relaks. Musimy jednak pamiętać, że najważniejsze jest dla nas bezpieczeństwo,dlatego jeżeli nie mamy pewności co do gatunku grzyba, nie wkładajmy go do koszyka!
Jeśli zatrujecie się grzybami musicie koniecznie zgłosić się do lekarza, nie możecie bagatelizować zatrucia pokarmowego bo różne grzyby wywołują różne choroby, niektóre z nich prowadzą nawet do zgonu.
Grzyby trujące, które spotkasz w lesie
Najbardziej niebezpiecznym grzybem trującym jest Muchomor sromotnikowy. Przyjmuje się, że powoduje nawet 95% zgonów po zatruciach pokarmowych. Zawiera 3 grupy toksyn: aminokwasy, falloidyny i fallolizyny. Najbardziej niebezpieczne są anatoksyny zakłócąjące transkrypcję DNA, są praktycznie niezniszczalne,odporne na gotowanie, marynowanie i suszenie. Szybko się wchłaniają, są w 90% wydalane z moczem, mają silne działanie hepatotoksyczne i słabsze neurotoksyczne. Zatrucie powoduje,że są obecne we krwi do 36 godzin. Nawet spożycie jednego grzyba może być śmiertelne.
Drugie miejsce zajmuje Zasłoniak rudy, który jest równie niebezpieczny jak muchomor sromotnikowy. Zawiera orelaaninę-peptyd przekształcających się w toksyczne kortynaryny, mające silne działanie neurotoksyczne. Dawka toksyczna to od 100 do 200g świeżych grzybów.
Ostatnim z trujących grzybów jest Piestrzenica kasztanowata która zawiera gyromitrynę, działającą toksycznie na wątrobę i układ nerwowy.
Jak rozpoznać objawy zatruć?
Pierwsze objawy ewentualnego zatrucia mogą się pojawić kilka, czasem kilkanaście godzin po spożyciu trującego grzyba. Bywa również i tak,że objawy mogą wystąpić kilka dni po jego zjedzeniu. Same objawy zatrucia to przede wszystkim: ból brzucha, mdłości, wymioty, biegunka. Należy jednak zauważyć, że gdy po spożyciu grzybów odczuwamy jakiekolwiek dolegliwości, takie, których nie wiążemy z zatruciem– potliwość, zawroty głowy, uczucie słabości – powinniśmy zgłosić się do lekarza. Warto to zrobić jak najszybciej, najlepiej zabierając ze sobą resztki potrawy, którą zjedliśmy.
Zobacz również:
Objawy zatruć możemy podzielić na wczesno-występujące i późno-występujące.
Do mniej groźnych zaliczamy te które wystepują od razu do dwóch godzin po spożyciu. Są to objawy żołądkowo-jelitowe (nudności,wymioty, bóle brzucha) i mogą one być spowodowane przez chociażby niejadalne gatunki pieczarek po grzyby halucynogenne z rodzaju Psilocybae. Niezwykle niebezpieczniejsze są późniejsze objawy zatruć, ponieważ są spowodowane groźnymi grzybami takimi jak: muchomor sromotnikowy, zasłoniak rudy bądź piestrzenica kasztanowata. Zatrucia występujące po tego typu grzybach możemy zauważyć po 6 godzinach a nawet po kilku dniach od spożycia. Objawy te są w tym przypadku wynikiem uszkodzenia narządów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby i nerek.
Rodzaj i czas po jakim występują objawy zależy od tego jakiego grzyba spożyliśmy więc jeżeli dojdzie do zatrucia muchomorem sromotnikowym po okołu 8-12 godzinach pojawiają się objawy żołądkowo-jelitowe (nudności, wymioty, biegunka) następnie po około 36 godzinach objawy ostrej niewydolności wątroby (skaza krwotoczna,żółtaczka,hipoglikemia, encefalopatia wątrobowa, śpiączka) oraz niewydolność nerek.
Przy zatruciu zasłoniakiem rudym zauważyć można błędy w funkcjonowaniu naszego układu pokarmowego spowodowane przez nudności, wymioty, biegunka, ból w okolicy lędźwiowej, bóle mięśni, suchość w ustach, wzmożone pragnienie oraz bóle głowy prowadzące do zawrotów. Warto ,też wiedzieć, że po około 7-14 dniach pojawiają się objawy uszkodzenia nerek w postaci skąpomoczu a nawet bezmoczu.
Z kolei po spożyciu piestrzenicy kasztanowej posiada pojawiają się takie objawy ja zatrucia wymioty,biegunka,ból brzucha,wzdęcia co ważne występują bardzo szybko po spożyciu grzyba. Dodatkowo przy zatruciu tym gatunkiem grzyba można się nabawić skazy krwotocznej, hipoglikemii i śpiączki oraz uszkodzenia wątroby która w konsekwencji powoduje żółtaczkę.
Jak wygląda leczenie po zatruciu?
Leczenie po zatruciu grzybami jest bardzo trudne a jego skuteczność nie jest gwarantowana.
Niezwykle ważne jest aby zaraz po spożyciu trującego grzyba zgłosić się do lekarza jeszcze przed wystąpieniem objawów bądź zaraz po. Lekarz po przeprowadzeniu wywiadu z pacjentem dobiera odpowiednie leczenie. Pacjent zwykle zostaje hospitalizowany a w tym czasie lekarze podejmują następujące działania:
1. Dekontaminacja czyli płukanie żołądka i podawanie węgla aktywnego.
2. Podanie odtrutki.
3. Przyśpieszenie eliminacji trucizn z organizmu – hemoperfuzja, plazmaferezja.
4. Leczenie objawowe.
5. Objawy neurologiczne.
6. Przeszczep uszkodzonego narządu.
Po wykonaniu powyższych badań pacjent nie zawsze wraca powraca do zdrowia dlatego musimy pamiętać ,że samodzielne zbieranie grzybów wymaga wiedzy i doświadczenia, gdyż łatwo o pomyłkę.
Nie należy zbierać grzybów, które mają białe lub pomarańczowo-brunatne blaszki. Osoby, które chcą zbierać samodzielnie grzyby powinny koniecznie znać wygląd i budowę groźnych i trujący grzybów.
Autor:
Kamila Sass
Komentarze do: Objawy zatruć grzybami