Okazuje się, że dzisiejsze jabłka nie smakują tak samo, jak te w latach 70 ubiegłego wieku. Są słodsze, mniej chrupiące i o bardziej gąbczastym miąższu. Tak wynika z japońskiego badania, które ukazało się w Scientific Reports.
A za takie zmiany w owocach odpowiada ocieplenie klimatyczne!
Japończycy, którymi kierował dr Toshihiko Sugiura z Organizacji Narodowej Badań nad Żywnością i Rolnictwem w Tsukuba w Japonii, przeanalizowali cechy charakterystyczne dwóch odmian jabłek, Fuji (według badania najpowszechniejsze na świecie) i Tsugaru.
Obydwie odmiany zostały zarejestrowane w latach 70 w dwóch sadach w prefekturach Nagano i Aomori.
Badacze zauważyli, że wraz ze wzrostem średnich temperatur w przeciągu ostatnich dekad, jabłonie otwierają pąki i kwitną wcześniej.
Zobacz również:
- Żywność ekologiczna na zdrowie
- Ślady pestycydów w winie
- Żywność uprawiana metodami ekologicznymi może zaoferować więcej niż ta uprawiana tradycyjnie
- Czy zjedlibyście mięso syntetyczne?
- Kto jest gorszy dla środowiska naturalnego, kobiety czy mężczyźni ?
- Zasady zbioru i metody konserwacji ziół
- Kiełki roślinne – dlaczego warto je jeść?
- Zanieczyszczenia powietrza
Dla obydwu odmian badanych jabłek, Japończycy odkryli spadek kwaśności i twardości owoców, do którego doszło z biegiem czasu.
Zarejestrowano także tendencje do wzrostu stężenia cukrów w owocach.
Są to umiarkowane zmiany, ale znaczące, według japońskich uczonych. Ich zdaniem, zmiany te poświadczają, że tekstura i smak obydwu odmian jabłek zmieniły się z powodu ocieplenia klimatycznego.
Naukowcy nie biorą pod uwagę innych czynników, gdyż jest to ich zdaniem niemożliwe, żeby coś jeszcze mogło mieć wpływ na pojawienie się tych zmian: uprawiane odmiany i praktyki rolnicze są dziś takie same jak w latach 70.
Jeżeli więc ocieplenie klimatyczne się utrzyma, zmiany w smaku i teksturze jabłek będą jeszcze silniejsze.
Komentarze do: Ocieplenie klimatyczne zmienia… smak jabłek!