Ostatnie badanie, opublikowane przez Amerykańską Akademię Mikrobiologii, właśnie pozwoliło ustalić związek między ekspozycją gronkowca złocistego na antybiotyki podawane zwierzętom hodowlanym a rozwojem odpornych szczepów u człowieka.
W 2003 roku, nowy szczep gronkowca złocistego odpornego na metycylinę (Staphylococcus aureus, MRSA), nazwany ST398, został odkryty w stadzie zwierząt hodowlanych.
Bakteria ta dotyka rolników, którzy mają kontakt z zarażonym bydłem, i odkryto ją blisko w połowie próbek mięsa w Stanach Zjednoczonych. Pochodzenie tego odpornego szczepu może być związane z kontaktem właśnie z gronkowcem złocistym odpornym na antybiotyki używane w hodowli zwierząt.
Tak przynajmniej stwierdzają badacze w swoim artykule opublikowanym przez przegląd naukowy Bio, wydawany przez Amerykańską Akademię Mikrobiologii.
Zobacz również:
- Samobójstwa wśród nastolatków
- Pierwsza wizyta u ginekologa, czyli jak przygotować do tego nastolatkę
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Nowoczesne metody badania płodu
- Zarazki z kranu - czy zagrażają naszemu zdrowiu?
- Pułapki diagnostyczne – choroby ukryte za maską
- Jeżeli Twój lekarz jest zdrowy – Ty pewnie też jesteś!
- Jakość posiłków serwowanych w restauracjach wciąż kuleje
Naukowcy doszli do takich wniosków dzięki przeprowadzonym pracom, w których stwierdzili, że nowy szczep ST398 mógł się rozwinąć ze szczepu ludzkiego odpornego na antybiotyki. Przeniesiony na człowieka, wzbogacił się w nowe geny odporności i mógł dać początek nowym odpornym szczepom, takim jak właśnie szczep ST398, który jest w stanie odpierać ataki wielu typów antybiotyków.
Większość dawnych szczepów ludzkich gronkowca złocistego była wrażliwa na antybiotyki, podczas gdy szczepy zwierząt hodowlanych nabyły odporność wielokrotnie, w sposób niezależny, jak wyjaśnia Ross Fitzgerald, badacz na szkockim uniwersytecie w Edynburgu.
Zdaniem tego naukowca, nadmierne stosowanie antybiotyków u zwierząt hodowlanych z całą pewnością jest odpowiedzialne za te przypadki odporności i prezentuje tym samym prawdziwe zagrożenie dla zdrowia ludzkiego.
Jednakże, antybiotyki nie są używane tylko i wyłącznie do leczenia infekcji u zwierząt. Albowiem, rolnicy uciekają się do ich pomocy, aby przyśpieszyć rozwoj zwierząt i zwiększyć produkcję mięsa. Praktyki tej zakazano na łonie Unii Europejskiej w 2006 roku, ale i tak rolnicy w wielu krajach w dalszym ciągu uciekają się do tej sztuczki.
Komentarze do: Odporność gronkowca złocistego: wina zwierząt?