Z najnowszych badań wynika, że do obniżenia ryzyka cukrzycy niekoniecznie potrzeba zrzucać zbędne kilogramy. Badania wykazały, że małe zmiany w diecie mogą w znaczący sposób wpłynąć na ryzyko, niekoniecznie przy równoczesnym spadku masy ciała.
W badaniach, których wyniki opublikowano w internetowym wydaniu czasopisma American Journal of Clinical Nutrinion, naukowcy umieścili 69 narażonych na cukrzycę osób z nadwagą na ośmiotygodniową dietę, z niewielkim ograniczeniem spożycia tłuszczu lub węglowodanów. Dieta jednej z grup składała się w 27 procentach z tłuszczu i 55 procent węglowodanów. W przypadku diety uboższej w węglowodany proporcje te wynosiły 39 procent tłuszczu i 43 procent węglowodanów.
- W osiem tygodni osoby z grupy na diecie z ograniczonym spożyciem tłuszczu wykazywały znacznie większe wydzielanie insuliny oraz lepszą tolerancję glukozy, a także zazwyczaj mieli wyższą wrażliwość na insulinę - powiedziała główna autorka badania Barbara Gower, profesor nauk o żywieniu na University of Alabama w Birmingham.
Zobacz również:
Warto zaznaczyć, że wyniki badań były bardziej wyraźne wśród czarnoskórej populacji badanych.
- Wyniki te wskazują na zmniejszone ryzyko zachorowania na cukrzycę - powiedziała Gower.
Co ciekawe, jak dodała, uczestnicy badania byli mniej narażeni na cukrzycę niezależnie od tego, czy stracili na wadze.
- Ludziom trudno jest schudnąć - powiedziała Gower.
- W naszym badanie ważne jest to, że wyniki sugerują, iż to dbałość o jakość diety, a nie ilość spożywanego jedzenia, może mieć wpływ na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Ograniczenie spożycia tłuszczu do około 27 procent dziennej diety może obniżyć ryzyko cukrzycy w długiej perspektywie - wynika z badań.
Naukowcy zwrócili uwagę, że niezbędne zmiany w diecie są minimalne, a zatem możliwe do realizacji.
- Diety stosowane w tym badaniu były faktycznie dość umiarkowane - powiedziała Laura Lee Goree, dietetyk z University of Alabama oraz jedna ze współautorek badania. - Ludzie z grupy ryzyka zachorowania na cukrzycę mogliby z łatwością zastosować się do nisko-tłuszczowej diety, którą zastosowaliśmy w naszym badaniu.
Komentarze do: Ograniczenie spożycia tłuszczu zmniejszy ryzyko cukrzycy - nawet bez utraty wagi