Olej kokosowy jest w stanie atakować bakterie wywołujące próchnicę. Jest naturalnym antybiotykiem, który może być wykorzystywany w produktach do higieny jamy ustnej, stwierdzili naukowcy prezentujący wyniki swojej pracy podczas jesiennej Głównej Konferencji Mikrobiologii na Uniwersytecie w Warwick.
Zespół badawczy z Instytutu Technologii w Athlone w Irlandii, testował przeciwbakteryjne działanie oleju kokosowego w jego naturalnej postaci, i oleju poddanego obróbce enzymatycznej, w procesie podobnym do trawienia.
Oleje zbadano pod kątem szczepów bakterii paciorkowca (Streptococcus), które powszechnie występują w ustach.
Okazało się, że zmodyfikowany enzymatycznie olej kokosowy w znacznym stopniu hamował rozwój większości szczepów bakterii, w tym także Streptococcus mutans - bakterii produkującej kwas, będący główną przyczyną próchnicy.
Wiele z poprzednich badań dowiodło, że częściowo strawione pożywienie wykazuje aktywność przeciwko drobnoustrojom.
Wcześniejsze doświadczenia z udziałem enzymatycznie zmodyfikowanego mleka wykazały, że było ono w stanie ograniczyć przyklejanie się Streptococcus mutans do szkliwa, co popchnęło badaczy do przeanalizowania wpływu innych produktów żywnościowych na bakterie.
Zobacz również:
- Na czym polega leczenie kanałowe?
- Nadwrażliwość zębów - jak sobie z nią radzić?
- Bruksizm – dlaczego nocą zgrzytamy zębami?
- Bruksizm – leczenie nocnego zgrzytania zębami
- Zabiegi dentystyczne w ciąży
- Leczenie kanałowe - wskazania i przebieg
- Urazy jamy ustnej u dzieci
- Mity dotyczące higieny jamy ustnej w starszym wieku
Dalsze badania miały sprawdzić oddziaływanie oleju kokosowego na bakterie paciorkowca na poziomie molekularnym oraz na inne szczepy szkodliwych bakterii i drożdżaków.
Dodatkowe doświadczenia przeprowadzone w Instytucie Technologii w Athlone ujawniły, że enzymatycznie zmodyfikowany olej kokosowy zwalcza również wywołujące grzybicę drożdżaki Candida albicans.
Naukowcy sugerują, że zmodyfikowany w ten sposób olej kokosowy ma potencjał antybakteryjnego produktu rynkowego, co jest szczególnie istotne dla branży medycznej.
Dr Damien Brady, który prowadził owe badania, stwierdził: "Próchnica jest powszechnie pomijanym problem zdrowotnym, dotykającym 60-90% dzieci i większość dorosłych w krajach uprzemysłowionych. Wykorzystanie enzymatycznie zmodyfikowanego oleju kokosowego do higieny jamy ustnej byłoby atrakcyjną alternatywą dla środków chemicznych, zwłaszcza że działa on już w stosunkowo niskich stężeniach. Ponadto, przy rosnącej oporności na antybiotyki ważne jest, abyśmy zwracali uwagę na nowe sposoby zwalczania zakażeń bakteryjnych".
Badania przyczyniły się również do zrozumienia procesów przeciwbakteryjnych w ludzkich jelitach.
"Nasze dane wskazują, że produkty trawienia wykazują aktywność antymikrobową. Może to mieć wpływ na ogólny stan zdrowia jelit i sposób, w jaki bakterie kolonizują komórki wyściełające przewód pokarmowy," wyjaśnia dr Brady.
"Białko strawionego mleka nie tylko zmniejsza przyczepność szkodliwych bakterii do komórek jelit, ale także uniemożliwia niektórym z nich dostęp do komórki. Obecnie jesteśmy w trakcie badania oleju kokosowego i innych enzymatycznie zmodyfikowanych produktów żywnościowych w celu określenia, w jaki sposób interferują one z bakteriami wywołującymi schorzenia i choroby," dodał.
Komentarze do: Olej kokosowy może zwalczać próchnicę