Coraz więcej nowych przypadków cukrzycy oznacza, że mamy do czynienia z prawdziwą epidemią. Do 2025 już co trzeci człowiek będzie dotknięty tym zaburzeniem metabolicznym, niezależnie od płci i wieku. Wysoki poziom cukru we krwi, związany z cukrzycą, w sposób znaczący podnosi ryzyko pojawienia się innych chorób przewlekłych (rak, demencja, udar mózgu, choroby sercowo-naczyniowe).
Na szczęście, natura zapewnia nam mnóstwo sposobów na ograniczanie cukru we krwi oraz rafinowanych węglowodanów w diecie.
Cukrzyca rozwija się jako rezultat spadku komórkowej wrażliwości na insulinę, ponieważ hormon ten staje się coraz mniej skuteczny w wyłapywaniu cukru z krwi.
Naukowcy zidentyfikowali do tej pory mnóstwo naturalnych składników, które zwiększają wrażliwość na insulinę i obniżają ryzyko zachorowania na curzycę.
Badanie Harvard School of Public Health, zamieszczone w Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, to metaanaliza 14 randomizowanych badań z użyciem placebo, która wyjaśnia, w jaki sposób olej rybny, zawierający cenne nienasycone kwasy tłuczowe omega-3, wpływa na wzrost poziomu pewnej molekuły w organizmie, a tym samym obniża ryzyko cukrzycy i choroby serca.
Zobacz również:
Adiponektyna – bo o niej mowa - to cenny hormon, który wspiera procesy metaboliczne, takie jak regulacja glukozy, oraz modulację zapalenia w ciele.
W omawianych badaniach 182 pacjentów zażywało olej rybny, a 641 placebo (olej z oliwek i olej słonecznikowy). Okazało się, że u ludzi, którzy jedli olej rybny, doszło do wzrostu poziomów adiponektyny (o 0.37 ug/mL, co jest statystycznie znaczącym wzrostem). Jednocześnie doszło do spadku ryzyka rozwinięcia się cukrzycy.
Główny autor badania, dr Jason Lu, mówi: - Im wyższe spożycie oleju rybnego, tym większy wzrost poziomu adiponektyny we krwi. Nasze badanie sugeruje, że olej rybny jest dobrym narzędziem, jeżeli chcemy kontrolować cukier we krwi oraz metabolizm komórek tkanki tłuszczowej.
Suplementy oleju rybnego, w dziennych dawkach mieszczących się w granicach 1 200 – 2 400 kwasów tłuszczowych EPA/DHA, mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy i powiązanych z nią komplikacji.
Wcześniejsze badania także wykazały, że olej rybny znacząco obniża ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe oraz doświadczenia zawału serca.
Komentarze do: Olej rybny oddala ryzyko rozwoju cukrzycy?