Nowe badania sugerują, że osoby z przewlekłym bólem krzyża mogą cieszyć się żywnością o wysokiej zawartości tłuszczu mniej niż inni. W dodatku nie poczują się nasyceni.
Przewlekłe bóle pleców często idą w parze z otyłością. Badania sugerują, że zmiany w systemach nagrody w mózgu może być jednym z powodów.
Wcześniejsze badania wykazały, że u osób z przewlekłym bólem krzyża często zachodzą zmiany w obszarach mózgu, które są związane z jedzeniem i przyjemnością.
- Pacjenci, którzy cierpią z powodu przewlekłego bólu krzyża mogą być narażeni na ryzyko przejadania się, zwłaszcza z powodu wysoko energetycznej żywności - powiedział dr Paweł Geha Reuters Health. - Radziłbym im trzymać się z dala od diety bogatej w tego typu żywność (np. frytki, budyń itp.) oraz rozwijać nawyki jedzenia zdrowych produktów. – dodaje.
Dr Geha i jego zespół zatrudnili 18 osób z przewlekłym bólem krzyża oraz 19 zdrowych uczestników stanowiących grupę porównawczą.
Zobacz również:
- Czy bóle głowy u dzieci są niebezpieczne?
- Jak radzić sobie z bólami głowy?
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Dokucza ci ból kręgosłupa? Spróbuj terapii wodnej Kneippa!
- Na czym polega akupunktura?
- Domowe sposoby na ból karku
- Pacjent nie może cierpieć, czyli o leczeniu bólu podczas pobytu w szpitalu
- Uwaga na kamienie żółciowe!
Pierwszym poleceniem dla uczestników była ocena smaku czterech próbek puddingu o zróżnicowanej zawartości tłuszczu. Procedurę tę powtórzono z napojami o smaku pomarańczowym, które zawierały różne ilości cukru.
Uczestnicy wrócili w inny dzień i mogli zjeść tyle ich ulubionego budyniu, na ile mieli ochotę. Potem oceniono jak syci się czują. Podczas pierwszej sesji, obie grupy oceniły podobnie smak deserów, ale osobom z bólem pleców nie smakowało w takim stopniu jak osobom zdrowym.
Zdrowi uczestnicy ocenili desery między poziomami "lubię umiarkowanie" i "lubię bardzo". Natomiast osoby z bólem pleców ocenili ten sam deser pomiędzy "lubię nieznacznie" i "lubię umiarkowanie." Soki pomarańczowe zostały ocenione w obu grupach tak samo.
Naukowcy odkryli, że zdrowi uczestnicy, którzy bardziej lubią pudding zjedli go więcej. Nie był to natomiast przypadek wśród osób z bólem pleców.
Wśród zdrowych ludzi odnotowano również, że czuli się mniej głodni, kiedy jedli więcej kalorii w budyń. Niestety zależność ta nie wystąpiła wśród osób cierpiących na ból pleców.
- Badanie sugeruje, że przewlekły ból pleców dotyka relacji pacjenta z jedzeniem tak, że pacjenta przyjemność z jedzenia zmniejsza się a zdolność do oceny kiedy przestać jeść również się osłabia, prowadząc do przejadania się i przyrostu masy ciała - powiedział doktor Naum Shaparin z Reuters Health.
Komentarze do: Osoby cierpiące na przewlekłe bóle pleców a ryzyko otyłości