Szukaj

Otyłość i zła dieta głównymi czynnikami ryzyka zachorowań na cukrzycę typu 2.

Podziel się
Komentarze1

Naukowcy z University of California odkryli mechanizm niezdrowej diety, która może prowadzić do zachorowania na cukrzycę typu 2. Prowadzący te badania doktor Jerrold M. Olefsky, MD powiedział, że została opisana etiologia cukrzycy związana z otyłością oraz wszystkie kroki, które do niej prowadzą.

Cukrzyca charakteryzuje się wysokim poziomem cukru we krwi. W Stanach Zjednoczonych rocznie na cukrzycę umiera 70 tysięcy osób. Jest ona również głównym powodem ślepoty i niewydolności nerek u dorosłych. Traktowana jest jako podstawowa przyczyna uszkodzenia nerwów oraz powiązanych amputacji i główny czynnik ryzyka chorób serca i udaru mózgu. Cukrzyca dotyka obecnie aż 8,3 procent populacji USA, czyli ponad 25 milionów ludzi. Jest to trzykrotny wzrost od 1980 r.

W cukrzycy typu 1. trzustka nie wytwarza wystarczającego poziomu cukru we krwi. W przypadku chorych na cukrzycę typu 2., korpus staje się niewrażliwy na insulinę. Badania wykazały, że otyłość i zła dieta są głównymi czynnikami ryzyka zachorowań na cukrzycę typu 2.

Przeprowadzone pomiary sugerują, że otyłość prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego tkanki tłuszczowej i może to prowadzić do zapalenia ogólnoustrojowego w całym organizmie, czego następstwem jest odporność na insulinę i cukrzyca. Badacze starali się odkryć mechanizmy, które do tego prowadzą.

Naukowcy zaobserwowali u myszy, które były karmione pożywieniem o wysokiej zawartości tłuszczu, poziom aktywności różnych biomarkerów. Okazało się, że dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe zwiększa aktywność translokazy nukleotydów adenina (ANT2). Jak wiadomo ANT2 odgrywają ważną rolę w metabolizmie energetycznym komórek.

Kiedy ANT2 został aktywowany, komórki tłuszczowe zaczęły zużywać więcej tlenu w obrębie błon. To spowodowało niewystarczające dostarczenie tlenu do komórek tłuszczowych.

Podczas gdy stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej, to przewlekły stan zapalny związany jest z wieloma chorobami. Badacze stwierdzili, że gdy dieta była bogata w tłuszcze, to otrzymane przewlekłe zapalenie doprowadziło do otyłości i odporność na insulinę, jak również zapalenie innych tkanek organizmu.

Badania przeprowadzane były na myszach, ale według lekarzy dowody wskazują, że procesy są porównywalne u ludzi. Dzięki tym wynikom pojawiła się szansa na lepsze zrozumienie początków cukrzycy oraz leczenie i zapobieganie.

Komentarze do: Otyłość i zła dieta głównymi czynnikami ryzyka zachorowań na cukrzycę typu 2. (1)

Adramel
Adramel 27-06-2014 10:53

Cukrzyca

1

"W cukrzycy typu 1. trzustka nie wytwarza wystarczającego poziomu cukru we krwi. " Trzustka nie wytwarza _INSULINY_. Cukier robi wątroba. I cukru jest za dużo a brak insuliny by obniżyć jego poziom. Ta tzw ... pokaż całość

OdpowiedzPokaż cały wątek (1)
Dodaj komentarzPokaż wszystkie komentarze