Dieta kobiety oraz waga wpływają na zdrowie potomstwa jeszcze przed narodzinami. Nowe badanie, opublikowane w BMC Medicine pokazuje, że takie samo znacznie ma również waga i dieta ojca. Hipometylacja genu kodującego IGF2 (ang. Insuline-like growth factor 2) u noworodka koreluje z większym ryzykiem zachorowania na raka w życiu późniejszym.
U noworodków spłodzonych przez otyłych mężczyzn zaś obserwuje się mniejszą liczbę metylacji DNA czynnika IGF2 w komórkach płodowych wyizolowanych z krwi pępowinowej.
Jako część badania NEST (Newborn Epigenetics Study) na Duke University Hospital, naukowcy zbierali informacje na temat wagi ojców i porównywali je z danymi epigenetycznymi noworodków.
DNA zawiera genetyczne informacje dziedziczone przez potomstwo od rodziców, ale ślady epigenetyczne, takie jak metylacje DNA, kontrolują aktywność tych genów.
Zobacz również:
IGF2 koduje czynnik wzrostu, który jest ważny w trakcie rozwoju płodowego. Aberracje w kontroli tego genu, włączając w to hipometylację DNA, mają związek z rakiem.
Badacze odkryli, że IGF2 doświadczył metylacji u noworodków otyłych mężczyzn, ale nie otyłych kobiet.
Dr Adelheid Soubry, głównodowodząca badaniem, mówi: w trakcie spermatogenezy niektóre regiony DNA mogą być wrażliwe na szkody środowiskowe. Skutki te mogą się przenieść na kolejne pokolenie.
Możliwe jest, że złe odżywianie i poziom hormonów u otyłych mężczyzn prowadzi do niekompletnej metylacji DNA albo do niestałego genomowego imprintingu plemników. Potrzebne są dodatkowe badania w tej dziedzinie.
Dr Catherine Hoyo z NEST dodaje: generalnie, ślady epigenetyczne ulegają przeprogramowaniu w trakcie powstawania nasienia i komórek jajowych. Odżywianie, styl życia oraz środowisko potencjalnych rodziców w danym punkcie życia mogą mieć bezpośredni wpływ na rozwój płodu i jego zdrowie w przyszłości.
Komentarze do: Otyłość ojca wpływa na ryzyko raka u potomka