Szukaj

Otyłość oraz niedobór witaminy D mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy

Podziel się
Komentarze0

Według najnowszych badań Drexel University School of Public Health, współwystępowanie otyłości i niedoboru witaminy D w organizmie może powodować większe ryzyko oporności na insulinę niż każdy ten czynnik z osobna. Dane te opublikowano ostatnio online w czasopiśmie Diabetes Care. Insulinooporność jest główną przyczyną cukrzycy typu 2, dolegliwości, która dotyka 25,6 mln osób dorosłych i jest siódmą główną przyczyną śmierci w Stanach Zjednoczonych.



"Niedobór witaminy D i otyłość są indywidualnymi czynnikami ryzyka insulinooporności i cukrzycy. Nasze wyniki sugerują, że połączenie tych dwóch czynników podnosi ryzyko insulinooporności do większego stopnia, niż można by oczekiwać na podstawie wyników, gdy czynniki te występują pojedynczo", powiedział główny autor badania Shaum Kabadi, doktorant epidemiologii w Drexel.

W badaniu wykryto, że osoby otyłe, które miały prawidłowy poziom witaminy D w organizmie, miały oporność na insulinę prawie 20 razy większą niż w całej badanej populacji. Ale u otyłych osób, których stężenie witaminy D było niskie, insulinooporność była dużo wyższa: ok. 32 razy niż przeciętnie.

Dr Longjian Liu, profesor nadzwyczajny w School of Public Health i starszy autor badania, zauważył, że nie jest jasne, czy otyłość sama w sobie powoduje niski poziom witaminy D, czy odwrotnie.


Witamina D jest przechowywany w tkance tłuszczowej, sprawiając, że staje się ona niedostępna dla organizmu i nie jest już wykorzystywana. W rezultacie, jest bardziej prawdopodobne, że osoby z nadwagą mogą mieć niski poziom witaminy D w surowicy krwi.

Niedobór ten wiąże się z wieloma problemami zdrowotnymi takimi jak cukrzyca, choroby układu krążenia, w tym udar mózgu, depresja, demencja i inne dolegliwości.

Kabadi, Liu i współautor dr Brian Lee, adiunkt w School of Public Health, przeanalizowali dane stężenia witaminy D i wskaźników insulinooporności i cukrzycy, zebrane od 5,806 respondentów w ramach National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

Było to pierwsze badanie związku między witaminą D a ryzykiem cukrzycy wśród otyłych pacjentów, na obszernej, reprezentatywnej próbie dorosłych.

Dalsze badania mogłyby wskazać, czy suplementy witaminy D są skuteczne w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia insulinooporności i cukrzycy u osób otyłych. Jeśli tak, to byłaby to niedroga i praktyczna strategia prewencji, w stosunku do trudności związanych ze zdrowym odchudzaniem.

Jak twierdzi prof. Liu, suplementy witaminy D mogą być przydatne dla osób z nadwagą lub otyłością, w celu kontroli cukrzycy, ale zbyt dużo witaminy D może powodować działania niepożądane, takie jak osłabienie i zmęczenie.

Ponadto, niedobór witaminy D jest tylko jednym z wielu znanych czynników ryzyka związanych z opornością na insulinę i cukrzycą.


Komentarze do: Otyłość oraz niedobór witaminy D mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz