Na całym świecie jedną z głównych przyczyn śmieci są choroby układu krążenia – w Chinach najczęściej jest to udar, a w Stanach Zjednoczonych choroba niedokrwienna serca. Według chińskich naukowców, kluczem do redukcji ryzyka tego typu chorób może być spożywanie owoców, gdyż, jak twierdzą, już jeden owoc codziennie zmniejsza ryzyko nawet o 40%.
„Jedno jabłko dziennie…”
W trwającym ponad 7 lat badaniu wzięło udział pół miliona uczestników, którzy nie cierpieli wcześniej na choroby układu krążenia. 18% z nich codziennie jadło owoce, a 6,3% nie robiło tego nigdy. Porównując ich wyniki stwierdzono, że osoby codziennie spożywające owoce miały znacznie niższe ciśnienie krwi i ryzyko chorób układu krążenia niższe o 25-40%. Oceniono również, że ich ogólne ryzyko śmierci zmniejszyło się dzięki temu o 32%.
– Nasze wyniki jasno pokazują, że jedzenie świeżych owoców może zredukować ryzyko chorób krążenia, w tym choroby niedokrwiennej serca i udaru (w szczególności udaru krwotocznego) – twierdzi dr Huaidong Du z Oxfordu.
Co nam daje jedzenie owoców?
Już wcześniej wiadomo było, że jedzenie owoców pomaga zapobiegać chorobom układu krwionośnego dzięki właściwościom zmniejszającym spożycie tłuszczy utwardzonych i cukru oraz zwiększającym przyjmowanie kwasu omega-3. W 2009 roku wykazano również, na przykładzie wzbogacenia diety o 2 – 3 kiwi dziennie, że owoce mogą przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca poprzez ograniczenie poziomu cholesterolu LDL i zwiększenie poziomu tzw. „dobrego” cholesterolu (HDL), dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów.
Zobacz również:
Dieta ma ogromne znaczenie dla rozwoju chorób układu krwionośnego. Przykładowo, według badania opublikowanego w czasopiśmie American Heart Association (AHA), mężczyźni, którzy raczyli się większym posiłkiem w nocy i pomijali śniadania mieli wyższe ryzyko choroby wieńcowej.
Wnioski
Wychodzi więc na to, że jedzenie owoców może stanowić prosty i naturalny sposób zmniejszenia ryzyka chorób układu krwionośnego. - Nasze wyniki pokazują dobroczynny wpływ jedzenia owoców zarówno u zdrowej populacji, jak i wśród pacjentów borykających się z chorobami układu krwionośnego i nadciśnieniem. Spożywanie owoców jest skutecznym sposobem zmniejszenia ryzyka tych chorób i nie powinno być wyłącznie traktowane jako ‘pomocne’ – twierdzą naukowcy z China Kadoorie Biobank, gdzie przeprowadzone zostało badanie. Warto oczywiście pamiętać, że same owoce nie gwarantują efektów – dbając o właściwą dietę warto również ograniczać spożycie tłuszczów utwardzonych i cukru.
Julia Liszka
Komentarze do: Owoce mogą zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia