Szukaj

Picie kawy redukuje ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Podziel się
Komentarze0

Z okazji Światowego Dnia Cukrzycy, Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) opublikował swój coroczny raport dotyczący związków między piciem kawy a ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2. Według wyników najnowszych badań regularne spożywanie kawy może znacznie redukować ryzyko zachorowania na tę chorobę.

Globalny problem

Na całym świecie ponad 380 milionów ludzi cierpi na cukrzycę, a koszt ich leczenia osiągnął pułap 548 miliardów dolarów. Nic więc dziwnego, że cukrzyca uchodzi za najpoważniejszy problem zdrowotny na świecie. Rządy wielu państw od lat prowadzą intensywne kampanie informujące dotyczące skutecznej profilaktyki. Niestety, złe nawyki żywieniowe ludzi na całym świecie sprawiają, że liczba chorujących wciąż rośnie. Naukowcy wciąż poszukują skuteczne środka zapobiegającego zachorowania na cukrzycę typu 2. Jak się okazuje, jednym z nich może być picie kawy.

Jak obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę o 25%?

Według autorów raportu regularne, umiarkowane spożywanie kawy może zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Naukowcy podkreślają, że picie od trzech do pięciu filiżanek kawy dziennie zmniejsza aż o 25% ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, w porównaniu z osobami, który piją mniej niż dwie filiżanki tego napoju w ciągu dnia. Każda kolejna wypita filiżanka kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o kolejne 7 lub 8%.

To nie zasługa kofeiny

Naukowcy zastanawiali się także, który ze składników kawy wpływa na redukcję ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Według badaczy, za takim działaniem kawy nie stoi kofeina. Zarówno spożywanie kawy kofeinowej, jak i bezkofeinowej obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w podobnym stopniu.

Skuteczność kawy zależy jednak od jej rodzaju oraz sposobu przyrządzenia. Jeśli chodzi o sposób jej przyrządzenia – ryzyko cukrzycy skuteczniej redukuje kawa mielona niż kawa rozpuszczalna. Badacze rekomendują także wybieranie raczej kawy bezkofeinowej, która okazała się skuteczniejsza niż kawa kofeinowa.

Gabriela Będkowska

Komentarze do: Picie kawy redukuje ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz