Substancja, którą organizm produkuje z witaminy A, może zmieniać przedrakowe komórki w zdrowe komórki, nawet na genetycznym poziomie, jak twierdzą badacze z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona. Badanie zostało opublikowane w marcu br. w czasopiśmie „International Journal of Oncology”.
Chociaż badacze wierzyli, że witamina A może pełnić rolę przy chronieniu przed rakiem lub w jego leczeniu, dotychczasowe badania nie były rozstrzygające i często dawały odmienne rezultaty. Nowe badania proponują odpowiedź: witamina A może zapobiegać rakowi komórek tylko w jednym punkcie – kiedy się one rozwijają.
Cztery typy komórek
Badacze przedstawili ludzkie komórki na kilku stopniach rozwijania się raka w związku z koncentracją kwasu retinowego – substancji produkowanej w organizmie w wyniku metabolizmu witaminy A. Komórki zostały sklasyfikowane jako zdrowe, przedrakowe, rakowe lub w najwyższym stopniu „agresywne”. Kwas retinowy nie miał wpływu na komórki zdrowe, rakowe i najbardziej agresywne, wpływał jednak na komórki przedrakowe: owe komórki powróciły do stanu charakterystycznego dla zdrowych komórek i zmieniły swoje dane genetyczne.
Zobacz również:
„Byliśmy w stanie zobaczyć wpływ stanu retinowego, ponieważ obserwowaliśmy komórki w czterech stopniach rozwoju raka piersi”, powiedziała dr Sandra V. Fernandez. „Jesteśmy ciekawi, czy te rezultaty wypadną tak samo w przypadku pacjentów”.
Badacze odkryli, że istnieje 443 różnych genów, które zmieniają swoją budowę, kiedy komórka piersiowa zmienia się ze zdrowej w rakową. Wystawione na działanie kwasu retinowego, powracają do normalnego stanu. „Wygląda na to, że kwas retinowy wpływa na komórki rakowe przez modulację epigenomu”, mówi dr Fernandez.
W nawiązaniu do faktu, że kwas retinowy nie ma wpływu na komórki rakowe lub w pełni agresywne, badacze odkryli, że tylko jedno przetestowane stężenie ma całkowity wpływ na przedrakowe komórki. Stężenie mniejsze niż 1 mikromol nie ma żadnego wpływu, natomiast większe stężenia były mniej skuteczne. Badacze aktualnie planują przetestować kwas retinowy na zwierzętach z komórkami rakowymi. Jeśli te badania się powiodą, naukowcy będą mogli przetestować substancję na ludziach.
Jedz warzywa
Badania są tylko jednym z wielu powodów, że warto jeść wiele pomarańczowych oraz żółtych owoców i warzyw, które są bogate w beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A. Inne produkty bogate w witaminę A to mięso i przetwory mleczne. Witamina A jest niezbędna dla kształtowania się zdrowych kości i tkanek miękkich, jak skóra oraz błony śluzowe. Pełni również kluczową rolę w odporności oraz widzeniu.
Jedzenie owoców i warzyw bogatych w beta-karoten ma jeszcze jedną korzyść: te produkty są również bogate w alfa-karoten, który możemy znaleźć w jasnozielonych warzywach.
Opracowała: Katarzyna Kupczyk
Komentarze do: Pochodne witamy A wpływają na przedrakowe komórki