Spożywanie probiotyków chroni jelita przed różnego rodzaju schorzeniami, a nawet przed rakiem jelita grubego. Działają głównie przeciwzapalnie.

Uniwersytet w Ulsterze przeprowadził badania, podczas których wykorzystano hodowle ludzkich komórek okrężnicy. Działanie probiotyków znacznie zmniejszyło ryzyko wystąpienia raka.
Podobne badanie przeprowadzane było częściej na szczurach. Poziom uszkodzenia komórek był o wiele mniejszy.
Probiotyki pozyskiwane z wyższych stężeń kwasu masłowego są regulatorem wzrostu dla komórek jelita grubego. Te, które wiązane są z solami żółciowymi, zawierają tłuszcze magazynowane m.in. w oleju kukurydzianym, oleju szafranowym, smalcu. Podczas trawienia tłuszczy powstają produkty uboczne, które mają działanie toksyczne i w związku z tym istnieje ryzyko zachorowania na raka. Probiotyki zaś chronią przed tymi następstwami.
Zobacz również:
Ponadto kwas mlekowy obecny w środowisku jelit zakwasza się i hamuje potencjalne komórki rakotwórcze.
Badanie trwało przez około osiem tygodni i pozwoliło na potwierdzenie, że probiotyki wpływają na zmniejszenie wystąpienia raka jelita.