Od dziś do 2050 roku, globalna temperatura ma wzrosnąć od 1°C do 2°C. Co oznacza, że niektóre kraje, takie jak Ghana na przykład, albo Wybrzeże Kości Słoniowej, będą miały poważne problemy z produkcją kakao.
Alarm ten podnosi raport opublikowany przez międzynarodowe centrum zajmujące się tropikalnym rolnictwem, ICTA.
Skutki ocieplenia klimatycznego i brak kakao na naszych stołach
Badacze z International Center for Tropical Agriculture (międzynarodowe centrum zajmujące się tropikalnym rolnictwem, ICTA), z siedzibą w Kolumbii, opublikowali raport, w którym ujawniają zagrożenia, jakie ciążą nad produkcją kakao w niektórych krajach afrykańskich. A więc i nad nami.
Jeśli w 2050 roku temperatura gobalna wzrośnie o 2°C, niektóre strefy w Afryce zachodniej staną się nieodpowiednie do produkcji kakao, alarmują badacze na stronie internetowej International Center for Tropical Agriculture.
Zobacz również:
- Samobójstwa wśród nastolatków
- Pierwsza wizyta u ginekologa, czyli jak przygotować do tego nastolatkę
- Jeżeli Twój lekarz jest zdrowy – Ty pewnie też jesteś!
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Nowoczesne metody badania płodu
- Zarazki z kranu - czy zagrażają naszemu zdrowiu?
- Pułapki diagnostyczne – choroby ukryte za maską
- Jakość posiłków serwowanych w restauracjach wciąż kuleje
Kraje afrykańskie już teraz mają problemy
Jak podkreśla to doktor Peter Laderach, główny autor omawianego raportu, wzrost temperatur już teraz ma wpływ na uprawy kakao w niektórych strefach kontynentu afrykańskiego, generalnie w Afryce zachodniej.
Małe gospodarstwa rolnicze w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej, same z siebie zapewniają ponad połowę światowej produkcji kakao. Na Wybrzeżu Kości Słoniowej ta uprawa to 7,% PKB, podczas gdy w Ghanie poziom ten to 3,4%.
Niepokojąca przyszłość
Raport ten przewiduje również, iż strefy, które są najbardziej odpowiednie dla uprawy kakowca, będą tymi, które znajdują się na największych wysokościach. Ale problemem jest to, że w większej części zachód kontynentu afrykańskiego jest płaski, wyjaśnia doktor Peter Laderach.
Poza tym, poszukiwanie nowych stref pod produkcję kakao może spowodować poważne wycinanie lasów, destrukcję stref chronionych, a także niszczenie siedlisk zwierząt, oraz generalnie niszczenie całej flory.
Raport International Center for Tropical Agriculture zaleca więc skoncentrowanie się na strefach już istniejących, czyli dywersyfikację upraw wśród miejscowych rolników. Raport zaleca również sadzenie drzew, których liście ochronią krzewy kakaowca przed nadmiernym ciepłem.
Komentarze do: Produkcja kakao zagrożona ociepleniem klimatu