Szukaj

Produkty spożywcze, które wzmocnią układ odpornościowy

Podziel się
Komentarze0

Jedzenie, które dostarcza nam szereg korzyści zdrowotnych, mowa tu nie tylko o jego wartościach odżywczych, nazywane jest „superfood" czyli „super jedzeniem”. Produkty te są bogate w kwasy tłuszczowe, antyoksydanty oraz niezbędne aminokwasy. Kokos, masło zrobione z mleka krowy karmionej trawą oraz bulion ugotowany na organicznych kościach zawierają w sobie silne substancje odżywcze, które wzmacniają i regulują nasz system odpornościowy.

Kwasy tłuszczowe o krótkich i średnio długich łańcuchach odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu systemu odpornościowego. Najlepszymi ich źródłami są kokosy, masło z mleka krowy karmionej trawą lub masło ghee oraz bulion ugotowany na organicznych kościach. Produkty te wzmacniają smak potraw, jednocześnie przynosząc korzyści dla naszego systemu odpornościowego.

Kokos

Olej kokosowy jest jedną z najlepszych form, w której możemy znaleźć wartości odżywcze. Mleko matki, ze względu na swoją idealną zawartość składników odżywczych oraz związków wzmacniających system odpornościowy, uważane jest za najdoskonalszy pokarm dla człowieka. Najbliższy temu ideałowi jest właśnie olej kokosowy. Ten tropikalny składnik bogaty jest w kwasy tłuszczowe, które nadają mu unikalny smak oraz bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Olej kokosowy wzmacnia każdy układ w naszym organizmie. Najbardziej znany jest z tego, że potrafi drastycznie wzmocnić nasz system odpornościowy poprzez zawarte w nim trójglicerydy o średniej długości łańcuchach (MCTs) takie jak kwas laurynowy, który nasz organizm przetwarza w monogliceryd zwany monolauryną. Rozpuszcza ona komórki bakterii przez co powoduje ich rozpad. Najprawdopodobniej jest to najsilniejszy środek przeciwbakteryjny spotykany w naturze.

Masło z mleka krowy karmionej trawą

Krowy żywiące się trawą dostarczają do swojego mleka antyoksydanty. Najważniejszym z nich jest retinol, który jest ważny dla dobrego funkcjonowania systemu nerwowego, odpornościowego oraz narządu wzroku.

Masło to jest także cennym źródłem tokoferoli, czyli głównej formy witaminy E. Zawiera ono również karotenoidy, które mają działanie antyoksydacyjne. Wszystkie te substancje odżywcze mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Zmniejszają stres oksydacyjny w tętniczkach oraz redukują ryzyko chorób serca.

Kwasy tłuszczowe zawarte w maśle mają działanie przeciwzapalne. Należą do nich kwasy omega – 3 zbudowane z krótkich i długich łańcuchów takie jak ALA, EPA oraz DHA. Masło z mleka krowy karmionej trawą jest także najbogatszym źródłem sprzężonego kwasu linolowego (CLA). Posiada on właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe oraz wzmacniające system odpornościowy.

Produkt ten jest również dobrym źródłem maślanów, czyli kwasów tłuszczowych o krótkich łańcuchach. Mają one wpływ na produkcję energii oraz funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest ważnym składnikiem dla komórek jelitowych, pomaga w zapobieganiu i leczeniu zespołu nieszczelnego jelita.

Przepuszczalność jelit uważana jest za jedną z przyczyn powstawania stanów zapalnych w organizmie.

Bulion z organicznych kości

Przez wiele stuleci różne kultury używały bulionu z kości do przygotowywania eliksirów uzdrawiających, zup oraz gulaszu. Żydzi rozpropagowali jedzenie rosołu jako popularny sposób na leczenie przeziębienia. Nie znali oni jeszcze wtedy unikalnych właściwości zdrowotnych takiego bulionu. Dopiero nauka odkryła niesamowite zalety jakie dla naszego organizmu posiada wywar z kości.

Bulion może być zrobiony z kości jakiegokolwiek zwierzęcia. Jednak najbardziej popularne są zupy z kości ryb, kurczaka, indyka, krowy, owcy oraz dzika. Do przygotowania bulionu rekomendowane jest użycie kości zwierząt hodowanych ekologicznie takich jak ryby z dzikiego połowu, organicznego drobiu czy krowy karmionej trawą.

Kości są źródłem wielu składników odżywczych, które uwalniają się w momencie wolnego gotowania w wodzie przez kilka godzin. Należą do nich m.in. szpik kostny który dostarcza materiału powodującego, że komórki krwi są zdrowe a układ odpornościowy dobrze funkcjonuje.

Wywar z kości powoduje, że nasz system odpornościowy uspokaja się. Dostarcza on również surowego budulca dla wzmocnienia komórek w naszym organizmie. Właśnie dlatego bulion jest pomocny w infekcjach bakteryjnych oraz wirusowych, a także we wspieraniu układu pokarmowego i zwalczaniu zespołu nieszczelnego jelita.

Paulina Osowska

Komentarze do: Produkty spożywcze, które wzmocnią układ odpornościowy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz