Mimo trwających kampanii zdrowotnych, bakterie E. coli (Escherichia coli) nadal znajdowane są w dostawach żywności na całym świecie, przyczyniając się do śmierci wielu osób. Według opublikowanego w czasopiśmie „Nature” artykułu (15 lipca 2012 r.), naukowcy z Ja Jolla Institute for Allergy & Immunology odkryli cząsteczkę, która może odegrać istotną rolę w walce z bakteriami E. coli. Cząsteczka może chronić również przed innymi niebezpiecznymi bakteriami.
- Odkryliśmy, że pewne związki zwane HVEM, mają kluczowe znaczenie dla ochrony organizmu przed E. coli, pneumokokami i innymi infekcjami bakteryjnymi – twierdzi dr Mitchell Kronenberg, prezes La Jolla Institute i dyrektor naukowy, który kierował zespołem badawczym.
– Odkryliśmy, że cząsteczki HVEM działają w komórkach jak straż graniczna, która reaguje na obecność bakterii inwazyjnych i sygnały układu odpornościowego wysłaniem większej ilości wojsk – dodaje dr Kronenberg.
Stwierdził też, że ma nadzieję, iż odkrycie pomoże w wynalezieniu szczepionki antybakteryjnej bądź opracowaniu nowych metod leczenia.
W rzeczywistości HVEM jest białkiem, które występuje w ludzkich i zwierzęcych organizmach.
Zobacz również:
- Samobójstwa wśród nastolatków
- Pierwsza wizyta u ginekologa, czyli jak przygotować do tego nastolatkę
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Nowoczesne metody badania płodu
- Zarazki z kranu - czy zagrażają naszemu zdrowiu?
- Pułapki diagnostyczne – choroby ukryte za maską
- Dlaczego regularne wizyty lekarskie są konieczne w starszym wieku?
- Jakość posiłków serwowanych w restauracjach wciąż kuleje
Do badań wykorzystano genetycznie zmodyfikowane myszy, które nie miały w swoim organizmie HVEM. Okazały się one bardzo podatne na przyswajanie E. coli, pneumokoków i innych bakterii.
- W obecnych czasach coraz większej oporności na antybiotyki, innowacyjne podejście do zakażeń bakteryjnych jest pilnie potrzebne – uważa Victor Nizet, profesor pediatrii i nauk farmaceutycznych na San Diego University.
Pneumokoki są główną przyczyną zapalenia płuc i opon mózgowo-rdzeniowych u dzieci. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zapalenie płuc jest najczęstszą przyczyną zgonów u dzieci. Każdego roku zabija ok. 1,4 mln. dzieci poniżej 5 roku życia.
E. coli to duża rodzina bakterii, wśród których niektóre potrafią być zupełnie niegroźne, a niektóre doprowadzić do niewydolności nerek i w konsekwencji do śmierci. Dostają się do żywności głównie poprzez prawie niewidoczne ilości odchodów ludzkich lub zwierzęcych.
W 2011 r. bakterią E. coli zaraziło się w Niemczech ponad 4 000 osób, doszło do epidemii, która rozprzestrzeniała się po Europie. W sumie śmierć poniosło ok. 50 osób w 15 krajach. Okazało się, że źródłem epidemii były zanieczyszczone kiełki fasoli.
Komentarze do: Przełom w walce z bakterią E. coli