Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego w związku ze spożyciem wysoko przetworzonego mięsa jest znacznie wyższe dla co trzeciej osoby, będącej nosicielem pospolitego wariantu genu- stwierdzają najnowsze badania, sponsorowane przez Narodowy Instytut Zdrowia i opublikowane w PLoS Genetics.
Rak jelita grubego
Rak jelita grubego jest trzecią najczęstszą przyczyną zgonów u obu płci, niezależnie od grupy etnicznej czy rasowej. Na jego pojawienie się wpływają różne czynniki, w tym przyczyny genetyczne i czynniki stylu życia, np. dieta. Rak jelita grubego rozpoczyna się zazwyczaj w nabłonku gruczołowym jelita grubego lub odbytnicy. Stanem początkowym dla każdego nowotworu jest pojawienie się łagodnych polipów, które powoli się rozwijają. W zależności od stadium zaawansowania raka, leczenie może obejmować operację, chemioterapię lub radioterapię.
Badania nad poprawnością diety
Wcześniejsze badania sugerowały, że szanse na pojawienie się nowotworu są zwiększane przez spożycie czerwonego lub przetworzonego mięsa, a zmniejszane przez owoce, warzywa i błonnik. Najnowsze badania skupiły się na polimorfizmach pojedynczych nukleotydów- powszechnych genetycznych wariantach, bezpośrednio zaangażowanych w metabolizm witaminy B i kluczowych składników odżywczych w owocach i warzywach.
Przyjrzano się 10 badaniom, obejmującym analizie łącznie 9287 przypadków raka jelita grubego. Przebadano ponad 2,7 mln polimorfizmów pod kątem ich współzależności z czerwonym i przetworzonym mięsem, błonnikiem, owocami i warzywami, i jak zależność ta wpływa na zwiększone ryzyko raka jelita grubego. Naukowcy z Genetics and Epidemiology of Colorectal Cancer Consortium and Colorectal Cancer Family Registry wykryli istotną interakcję pomiędzy wariantem genetycznym "rs4143094" a przetworzonym mięsem. Wariant ten jest połączony z genem zwanym GATA3, który to uprzednio został powiązany z różnymi postaciami raka i odgrywa rolę w systemie immunologicznym.
Zobacz również:
Zwiększone ryzyko
Dr Jane Figueiredo z Keck School of Medicine na Uniwersytecie Południowej Kalifornii mówi, że ich odkrycie stanowi znaczący przełom w zrozumieniu, jak ryzyko raka jelita grubego jest zależne od jednostki genomowego profilu: "Dieta jest modyfikowalnym czynnikiem ryzyka raka jelita grubego. Nasze badanie jest pierwszym mającym na celu zrozumienie, czy niektóre osoby są zagrożone w większym lub mniejszym stopniu w oparciu o ich genomowy profil. Informacje te mogą pomóc nam lepiej zrozumieć biologię i być może w przyszłości doprowadzić do ukierunkowanych strategii profilaktycznych".
Dr Figueiredo uważa, że za tą interakcją można dostrzec również biologiczne znaczenie- w zależności od obszarzu genomu, który na nią wpływa- dodaje jednak, że konieczne są dalsze badania. " Nasze wyniki, jeśli zostaną powtórzone przez inne badania, mogą dostarczyć nam lepszego zrozumienia biologii kancerogenezy jelita grubego" dodaje Dr Ulrike Peters z the Fred Hutchinson Cancer Research Center's Public Health Sciences Division "Możliwość, że warianty genetyczne mogą modyfikować indywidualne ryzyko choroby w oparciu o dietę nie została dokładnie zbadana, ale stanowi nowy, ważny pogląd na rozwój choroby", podsumowuje dr Li Hsu, główny statystyk badań.
Inne badania donoszą, że bakterie jelitowe mogą wspomóc rozwój raka jelita grubego poprzez hamowanie mechanizmów naprawy DNA.
Opracowała: Monika Klimczak
Komentarze do: Przetworzone mięso może przyczynić się do rozwoju raka jelita grubego