Szukaj

Przyprawy obniżające poziom cukru we krwi

Podziel się
Komentarze0

Mało kto zdaje sobie sprawę, że nawet odrobina przypraw do codziennego dania lub napoju, może znacząco poprawić nasz stan zdrowia. Nie na darmo mówi się, że przyprawy są  niedocenianym skarbem. Bowiem mają nie tylko zdolności obniżania poziomu cukru we krwi, ale też wiele innych właściwości, na przykład: wspomagają leczenie chorób serca, kontrolują właściwą wagę ciała, chronią przed infekcjami i wirusami.

Przyprawy obniżające poziom cukru we krwi

Cynamon

Cynamon powinien być obowiązkowym dodatkiem w każdej kuchni. Jest to bardzo smaczna przyprawa, która może być dodawana do różnego rodzaju potraw. Zawiera wiele mikroelementów, wapń, magnez, żelazo, a także przeciwulteniacze, które chronią komórki organizmu przed przedwczesnym starzeniem się. Zabijają wolne rodniki, które atakują od środka ludzki organizm.

Cynamon powinien zagościć na stałe w menu każdej osoby cierpiącej na cukrzycę. Doskonale reguluje poziom cukru we krwi, nawet w przypadku osób, które cierpią na cukrzycę typu 2. Zostały przeprowadzone testy oraz badania, że codzienna  spożywana ilość cynamomu w ilości nieprzekraczającej dwóch gramów przez 3 miesiące, znacznie poprawia wyniki chorego, poprawia ciśnienie krwi.

Przyprawa ta, jest świetnym zamiennikiem dla niezdrowych słodyczy. Dodany do gorącego napoju potrafi szybko zaspokoić ochotę na czekoladę i inne przekąski, nie powodując żadnych skutków ubocznych.

Papryczki chili

Czerwone papryczki chili zawierają bardzo istotny składnik – mianowicie kapsaicynę, właśnie dzięki niej mają taki ostry i drażniący smak. Przeprowadzono badania, które dowodzą że stosowanie tej substancji jako miejscowy środek złagodzenia bólu przynosi bardzo dobre efekty. Mimo swoich  piekących i silnie działających na kubki smakowe właściwości, może pomagać. Kapsaicyna jest nieoceniona, jeśli chodzi o pomoc w utracie niechcianych kilogramów. Po spożyciu jej, apetyt się zmniejsza, a dzięki temu, że papryczka chili jest tak ostrą przyprawą, zwiększa się ilość spalanych kalorii po spożytym posiłku. Pomaga zapobiegać gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.

Kminek

Kminek jest przyprawą o bardzo charakterystycznym smaku i może nadać daniom obiadowym wyrazistego smaku. Przede wszystkim zbawiennie wpływa na poziom glukozy we krwi, regulując jej prawidłową ilość. Badania dowiodły, że pomaga w walce z wrzodami żołądka i zabija bakterie rozwijające się w układzie pokarmowym.

Kurkuma

Na pewno każdy kojarzy jej piękny, jasnożółty kolor, często pokazywany w programach kulinarnych, a także filmach przyrodniczych z odległych zakątków świata. Służy do produkcji bardzo słynnego curry, jest silnym przeciwutleniaczem pomagającym kobietom w walce z rakiem piersi, podczas podawanej chemioterapii! Zwalcza wysoki poziom cukru we krwi oraz niezdrowego cholesterolu.

Oregano

Słynie ze swoch ogromnych właściwości przeciwbakteryjnych, a także obniża poziom glukozy, dlatego jest polecane diabetykom. Jest głównie wykorzystywany w kuchni włoskiej, ze względu na region swojego pochodzenia.

Pieprz cayenne

Jak wiadomo, nadmiar insuliny w organiznie sprzyja gromadzeniu się tłuszczu i tyciu. Ta ostra przyprawa, tak chętnie dodawana do codziennych potraw, nie tylko znacznie poprawia ich smak, ale także obniża zbyt wysoki poziom cukru, poprzez przyspieszenie naszego metebolizmu.

Czosnek

Czosnek jest znanym środkiem na wiele schorzeń i od setek lat jest chętnie stosowany przez gospodynie domowe. Szczególnie w zimie, pomaga chronić odporność, można powiedzieć, że ma znamiona naturalnego antybiotyku. Obniża poziom cholesterolu, glukozy. Ma właściwości anynowotworowe, przeciwmiażdzycowe, wspomaga walkę z migreną, wspomaga wolny metabolizm.

Innymi przyprawami, mogącymi pomóc osobom chorym na cukrzycę, są imbir, goździki, liść laurowy, tymianek oraz rozmaryn.

Autor: Magdalena Gierasińska

Komentarze do: Przyprawy obniżające poziom cukru we krwi

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz