Przodkowie człowieka w Afryce, ok. 3 400 000 lat temu, nie jedli jedynie liści i owoców preferowanych przez większość naczelnych. Albowiem zaczęli spożywać także trawy i rośliny trawopodobne. Według nowych badań, zjawisko to można określić punktem zwrotnym w ludzkiej diecie, który przyczynił się do tego, że człowiek wyszedł z lasu, aby szukać nowych miejsc nadających się do zamieszkania.
Prace przeprowadzili badacze z University of Utah, we współpracy z międzynarodową ekipą naukową.
Podburzają oni powszechnie obowiązujące przekonanie, że ci pierwsi ludzie mieli taką samą dietę co naczelne żyjące w lasach. Artykuły na ten temat ukazały się w Proceedings of the National Academy of Science.
Naukowcy przeanalizowali szkliwo zębów przodków człowieka oraz wielkich małp, aby wykazać, że ten „wczesny” człowiek rozwinął upodobania smakowe w kierunku traw i turzyc.
Zobacz również:
- Pierwsza wizyta u ginekologa, czyli jak przygotować do tego nastolatkę
- Dlaczego regularne wizyty lekarskie są konieczne w starszym wieku?
- Jakość posiłków serwowanych w restauracjach wciąż kuleje
- Samobójstwa wśród nastolatków
- Pierwotne stwardniające zapalenie dróg żółciowych
- Pułapki diagnostyczne – choroby ukryte za maską
- Nowoczesne metody badania płodu
- Czy lekarstwa staną się bezużyteczne?
Thure Cerling, główny autor badania, mówi: - To tak, jakby w okolicy została otwarta nowa restauracja. Nie musieli już jeść w kółko tego samego.
To znaczy, pierwszy człowiek nie musiał już szukać pożywienia li i jedynie w lesie, a ta zmiana diety pozwoliła mu na eksplorację nowych siedlisk.
Pytanie, czy ci pierwsi ludzie byli tylko i wyłącznie trawożerni, czy też mięsożerni, pozostaje bez odpowiedzi. Wcześniejsze badania wykazały, że przodkowie człowieka długo nie jedli mięsa – zaczęli dopiero ok. 2 500 000 mln lat temu. Polowaniem zaś zajęli się ok. 500 000 lat wstecz.
Komentarze do: Punkt zwrotny w ludzkiej diecie