Codzienna konsumpcja tych produktów ogranicza ryzyko zachorowania na raka, wyjaśniają badacze zebrani na konferencji naukowej Institut National du Cancer (INCa). Co więcej, produkty te, w niektórych przypadkach, mogą mieć efekt ochronny.
Zdaniem dr Marie-Christine Boutron-Ruault, jeżeli będziemy przestrzegać zalecanych dawek, ograniczymy ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka pęcherza.
Natomiast konsumpcja produktów mlecznych nie ma znaczenia w przypadku raka piersi, a lekko podnosi ryzyko zachorowania na raka prostaty.
Marie-Christine Boutron-Ruault mówi: - Zapotrzebowanie na wapń zależy od wieku. Dorosły powinien jeść 2 – 3 produkty mleczne każdego dnia, co odpowiada jednemu jogurtowi, jednej szklance mleka i 30 g sera.
Dr Teresa Norat z Imperial College London, dodaje: - Istnieją wskazówki, by myśleć, iż wzrost ryzyka zachorowania na raka prostaty wiąże się z konsumpcją produktów mlecznych. Jednakże dotyczy to jedynie mężczyzn, u których spożycie tych produktów przekracza 1 200 mg na dzień.
Zobacz również:
Wzrost ryzyka zachorowania na raka prostaty związany z tym czynnikiem jest jednak niski i wynosi 12%.
Badacze pracujący nad produktami mlecznymi odkryli też nową bakterię, nazwaną Propionibacterium freudenreichii, która jest obecna w serach takich jak Emmental, Gruyere, Comte i Beaufort.
Bakteria ta może eliminować komórki nowotworowe raka jelita grubego, co wykazały badania przeprowadzone na hodowlach komórkowych i na szczurach laboratoryjnych, zrealizowane przez francuski instytut INRA (Institut National de la Recherche Agronomique).
Dr Gwenael Jan, kierujący tym badaniem, mówi: - Bakteria ta powoduje apoptozę (samobójczą śmierć) komórki nowotworowej. Jednak należy zachować ostrożność, ponieważ sery te zawierają także bakterie mogące sprzyjać rozwojowi raka.
Komentarze do: Rak: produkty mleczne w ramach prewencji?