Szukaj

Rak: seler i karczochy zawierają flawonoidy zwalczające nowotwór trzustki

Podziel się
Komentarze0

Seler, karczochy oraz zioła zawierają apigeninę i luteolin, które są w stanie zabić komórki raka trzustki, jak wykazały badania laboratoryjne University of Illinois. Naukowcy przeprowadzili eksperyment, w którym apigenina sama spowodował śmierć komórkową w dwóch agresywnych liniach komórek nowotworu trzustki. Jeszcze lepsze rezultaty uzyskano, stosując kombinację apigeniny z lekiem chemioterapeutycznym gemcitabiną.



Prof. Elvira de Mejia, autorka badania, mówi: - Sztuczka polega na tym, że posługujemy się flawonoidami jako wstępem do terapii, zamiast stosowania ich jednocześnie z chemioterapią.

Mimo że jest to dość kontrowersyjna teza, amerykańscy badacze sugerują teraz, że zażywanie suplementów antoksydacyjnych tego samego dnia co leków chemioterapeutycznych, może zniwelować działanie tych leków.

Prof. De Mejia wyjaśnia: - Dzieje się tak, ponieważ flawonoidy działają jak antyoksydanty. Leki chemioterapeutyczne zabijają komórki nowotworowe dzięki swojemu prooksydacyjnemu działaniu, a to oznacza, że flawonoidy i leki chemioterapeutyczne mają przeciwne działania, kiedy są wprowadzane tego samego dnia.


Rak trzustki to bardzo agresywny nowotworów, dający bardzo niewiele objawów na początku choroby, co oznacza, że zazwyczaj wykrywany jest zbyt późno. Jest on czwartą wiodącą przyczyną zgonów z powodu raka, a zaledwie 6% pacjentów przeżywa pięć lat po diagnozie.

Amerykanie odkryli, że apigenina hamuje enzym zwany GSK-3β (ang. glycogen synthase kinase-3β), co prowadzi do spadku produkcji genów zapobiegających apoptozie w komórkach raka trzustki (apoptoza oznacza samobójczą śmierć komórki z powodu zniszczenia DNA).

Doświadczenie wykazało także, że terapia flawonoidami zmodyfikowała ekspresję genetyczną niektórych protein powiązanych cytokinami prozapalnymi.

Badanie ukazało się w Molecular Nutrition and Food Research.

De Mejia podsumowuje: - Pacjenci z rakiem trzustki prawdopodobnie nie będą w stanie jeść wystarczającej ilości produktów bogatych we flawonoidy, aby podnieść poziomy tych związków w osoczu na tyle, żeby były skuteczne. Ale naukowcy mogą opracować leki, które będą w stanie osiągnąć te stężenia.

Komentarze do: Rak: seler i karczochy zawierają flawonoidy zwalczające nowotwór trzustki

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz