Międzynarodowy zespół naukowców z Niemiec i Hiszpanii ogłasza następstwa genomu buraka cukrowego. Byli oni w stanie posegregować i zanalizować po raz pierwszy słodkie geny buraków. Wyniki badań, które zostały opublikowane 18 grudnia w „Nature”, rzucają również światło na sposób, w jaki genom został ukształtowany przez sztuczną selekcję.
Co mają wspólnego z tym artykuły spożywcze, takie jak babeczki, chleb lub sos pomidorowy? Wszystkie te produkty zawierają różne ilości białego cukru rafinowanego. Ale niesamowity jest fakt, że cukier prawdopodobnie pochodzi z roślin bardzo podobnych do szpinaku lub botwiny, ale o wiele słodszych: buraków cukrowych. W rzeczywistości, roślina ta stanowi blisko 30% światowej rocznej produkcji cukru, zgodnie z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Burak cukrowy jest pierwszym przedstawicielem grupy roślin Caryophyllales (Goździkowce), obejmującej 11.500 gatunków, którego genom uporządkowano. Grupa ta obejmuje inne rośliny o znaczeniu gospodarczym, takie jak szpinak lub komosa ryżowa, a także interesujące gatunki, np. rośliny mięsożerne lub pustynne. 27,421 genów kodujących białka wykryto w genomie buraka więcej niż jest kodowanych w ludzkim genomie.
Zobacz również:
Wiele projektów sekwencjonowania jest obecnie ukierunkowanych na analizę nowych genomów oraz na opis zmienności genetycznej w obrębie gatunku. „Powszechnie, uzyskuje się to poprzez generowanie odczytów sekwencji uzyskanej z technologii sekwencjonowania wysokiej przepustowości , a następnie porównanie tych odczytów z genomami odniesienia w celu określenia różnic”, opisuje Heinz Himmelbauer, główny naukowiec w tym badaniu.
Obecne prace, jednak poszły o krok dalej i generowane są genomy z czterech dodatkowych linii buraków cukrowych. To pozwoliło naukowcom uzyskać znacznie lepszy obraz wewnątrzgatunkowej zmienności buraka cukrowego.
Podsumowując, wykryto siedem milionów wariantów w całym genomie. Dzięki sekwencji genomu buraka cukrowego złożonej przez naukowców, mają się odbyć w przyszłości badania nad: rozwarstwieniem molekularnej selekcji naturalnej i sztucznej; regulacją genów i interakcją gen-środowisko; jak również badania nad metodami biotechnologicznych dostosowań upraw do różnych zastosowań w produkcji cukru i innych produktów naturalnych. „Buraki cukrowe będą ważnym fundamentem przyszłych badań dotyczących genomu roślin, ze względu na pozycję taksonomiczną”, twierdzą autorzy.
Autor: Angelika Masłowska
Komentarze do: Rozszyfrowano tajemnicę buraków cukrowych