Rząd brytyjski niedawno ogłosił nowe dyrektywy, które zalecają wielką redukcję codziennej konsumpcji czerwonego mięsa. Chodzi tutaj o pierwsze tego rodzaju dyrektywy ogłoszone przez Londyn od 1988 roku.
Eksperci rządowi doradzają maksymalne spożycie 500 g czerwonego mięsa na tydzień, czyli 70 gram na dzień – co jest równe jednemu małemu kotletowi jagnięcemu.
Eksperci uważają, że ludzie, którzy jedzą jedynie niewielkie ilości czerwonego mięsa, redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Wielkie badanie europejskie, przeprowadzone w 2005 roku, pozwoliło stwierdzić, że ludzie, którzy spożywali 160 g czerwonego mięsa dziennie, zwiększali w ten sposób o jedną trzecią ryzyko zachorowania na nowotwór jelit, w porównaniu do tych, którzy spożywali najmniej czerwonego mięsa.
Zobacz również:
- Urologia onkologiczna - nowotwory. Doniesienia z Kongresu Amerykańskiego Towarzystwa Onkologów Klinicznych 2007
- Mięsaki tkanek miękkich i kości, nowotwory podścieliskowe przewodu pokarmowego (GIST) - doniesienia po konferencji ASCO
- Pierwotne nowotwory płuc, jak się ich ustrzec?
- Rak tarczycy - przyczyny, objawy, leczenie
- Ziarnica złośliwa - leczenie
- Chłoniaki w Polsce i na świecie
- 7 zdrowotnych supermocy granatu
- Substancje dodatkowe dodawane do żywności - wiedza Polaków
Badacz Ed Yong, z brytyjskiej agencji walki z rakiem, wyjaśnił, że nie chodzi tutaj absolutnie o nawracanie się na wegetalizm, ale ci, którzy jedzą jeden stek dziennie, wcale sobie - prawdopodobnie - nie pomagają.
Wysoka konsumpcja czerwonego mięsa ma także zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, pęcherza, żołądka oraz trzustki.
Eksperci uważają, że hem, który nadaje mięsu czerwony kolor, uszkadza komórki układu pokarmowego, prowadząc do raka. Gotowanie mięsa w wysokiej temperaturze, a także przyrządzanie go na grillu, na przykład, może również wytwarzać subsancje kancerogenne.
Nowe dyrektywy brytyjskie odpowiadają tym, które zostały wyznaczone w 2007 roku przez Światowy Fundusz Badań nad Rakiem.
Komentarze do: Rząd brytyjski zaleca wielką redukcję konsumpcji czerwonego mięsa