Odporność bakteryjna na antybiotyki niepokoi już od pewnego czasu. Ostatnio, francuski Instytut Pasteur, we współpracy z INVS oraz INRA, wskazły palcem na nielegalne używanie antybiotyków w hodowlach zwierząt, co doprowadziło pewien szczep bakterii salmonella do uzyskania odporności na prawie wszystkie antybiotyki.
Pojawiło się ryzyko epidemii. Niewłaściwe używanie, a także sprzeczne z reglamentacją, które często ma miejsce w przypadku antybiotyków w hodowli zwierząt, zwiększa ryzyko odporności bakteryjnej. Znamy to ... i właśnie tak dokładnie się stało z salmonellą nowego typu, alarmuje francuski Instytut Pasteur.
Wraz z francuskim Instutem Nadzoru Sanitarnego (INVS, Institut de veille sanitaire) oraz z Narodowym Instytutem Badań Agronomicznych (INRA, Institut national de la recherche agronomique), Instytut Pasteur zaapelował o utrzymaniu nadzoru w dziedzinie mikrobiologii narodowej i międzynarodowej, a także o rozsądne używanie antybiotyków w hodowlach.
W ramach szerokiego badania międzynarodowego, badacze z Instytutu Pasteur, Instutu Nadzoru Sanitarnego oraz Narodowego Instytutu Badań Agronomicznych, zauważyli nagłe i niepokojące pojawienie się salmonelli odpornej na prawie wszystkie antybiotyki, wskazują eksperci francuscy.
Głównym czynnikiem transmisji tego mikroorganizmu są ptaki. Istnienie tej bakterii, nazwanej Salmonella kentucky, było wykrywane już od 2002 roku u niewielkiej liczby podróżników, którzy powracali z Egiptu, z Kenii i z Tanzanii.
Bakteria ta prezentowała odporność na wiele antybiotyków, w tym i na fluorochinolony, które stanowią jedną z kluczowych terapii ostrej samonellozy. Bakterie te są jedną z pierwszych przyczyn zatruć pokarmowych u ludzi.
Zobacz również:
Bakteria multiodporna pojawia się w Europie
Zbiórka danych epidemiologicznych pozwoliła badaczom na obserwację w czasie rzeczywistym chronologii spektakularnej eksplozji tej bakterii, opowiadają eksperci z Instyutu Pasteur.
I to jakiej eksplozji! Między rokiem 2002 i 2008, nadzór sanitarny naliczył 500 przypadków we Francji, w Zjednoczonym Królestwie oraz w Danii. Między rokiem 2009 i 2010, w samej tylko Francji naliczono i potwierdzono 270 przypadków! W ponad 10% przypadków, pacjenci nie mówili o pobycie za granicami kraju.
Bakteria zaczęła więc, według wszelkiego prawdopodobieństwa, pojawiać się w Europie, mnożąc w ten sposób ryzyko zarażenia ptactwa hodowlanego, a więc i zagrożenie rozprzestrzenianiem się bakterii na wielką skalę, podkreśla Instytut Pasteur.
Uwaga na epidemię
Wiele typów odporności zdaje się kumulować w jednym szczepie bakterii Salmonella kentucky. Na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku, jeden fragment DNA zawierający geny odporności na sześć molekuł, zintegrował się z chromosomem Salmonella kentucky. Kilka lat później, odporność na antybiotyki z rodziny chinolonów ukazała się w drodze mutacji, a później na fluorochinolony na początku pierwszego dziesięciolecia nowego wieku.
Jest to kumulacja wszelkiej możliwej odporności w jednym szczepie bakteryjnym, a kumulacja ta ma być przyczyną aktualnej epidemii, oceniają eksperci.
Ostatnia eksplozja liczby przypaków natomiast ma być związana z rozprzestrzenianiem się bakterii w Afryce wśród ptactwa hodowlanego, które jest karmione olbrzymimi ilościami antybiotyków. Rezultaty tego badania podkreślają znaczenie nadzoru mikrobiologicznego na polu narodowym i międzynarodowym, w szczególności w krajach południowych.
Przypominają one również ryzyko dla zdrowia ludzkiego, jakie niesie ze sobą złe używanie antybiotków, niereglamentowane, w hodowlach, które sprzyja pojawianiu się i rozprzestrzenianiu genów odporności u bakterii odpowiedzialnych z zatrucia pokarmowe, naciskają eksperci z trzech francuskich instytutów.
Komentarze do: Salmonella: multiodporny szczep niepokoi Francję