Szukaj

Selen może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy

Podziel się
Komentarze0

Wnioski, opublikowane w czasopiśmie Diabetes Care, oparte są na obserwacji 7000 pracowników służby zdrowia, prowadzonej przez kilka dekad. Naukowcy prowadzący te prace wzbogacili pulę dowodów potwierdzających ochronny wpływ selenu - znanego antyoksydantu - w przypadku cukrzycy.



‘Nie sugerowałbym na podstawie tych wniosków, aby ludzie zaczęli zażywać suplementy bogate w selen,’ radzi doktor Dariush Mozaffarian, główny autor nowego raportu.

Uważa się, że antyoksydanty zapewniają ochronę przeciwko przewlekłym chorobom, wliczając w to cukrzycę, z tego też powodu selen stał się popularnym suplementem w ostatnim czasie. Ów minerał występuje naturalnie w pożywieniu takim jak chleb, mięso i orzechy.

Obserwując długoterminowy wpływ selenu u ogólnie zdrowych ludzi, narażonych na ryzyko wystąpienia cukrzycy, dr Mozaffarian wraz ze współpracownikami analizowali skład wycinków paznokci swoich pacjentów, poczynając od 1980 roku.

Żadna z osób nie miała cukrzycy czy choroby serca na początku badania. A tylko u 10% rozwinęła się cukrzyca typu 2 w kolejnych latach (jest prawdopodobne, że tempo to jest mniejsze niż w ogólnej populacji, zgodnie z badaniami, ponieważ uczestnikami byli sami pracownicy służby zdrowia).


Badacze odkryli, że zarówno u kobiet i mężczyzn, ryzyko rozwoju cukrzycy było mniejsze o 24% u osób, których paznokcie miały najwyższe stężenie selenu, w porównaniu do tych z najniższym poziomem.

Wciąż jednak podkreślają, że badania potwierdzają potrzebę przestrzegania zdrowej diety, jednocześnie kwestionując stosowanie suplementów jako źródła selenu.

Ludzie powinni wybierać zdrowe pełnoziarniste produkty oraz ryby, które są naturalnie bogate w ten minerał.

Instytut Medycyny Stanów Zjednoczonych zaleca większości dorosłych dostarczanie 55 mikrogramów selenu dziennie.

Zatrucie selenem jest rzadkie, jednakże pracownicy służby zdrowia wskazują górną granicę dziennej dawki na 400 mikrogramów dla dorosłych, celem uniknięcia efektów ubocznych. 

Wysoki poziom selenu we krwi może prowadzić do tzw. selenosis (zatrucie selenem), objawiającym sie problemami z brzuchem, utratą włosów oraz łagodnym uszkodzeniem nerwów.

Ponadto nie wykluczono możliwości, że wysoki poziom selenu u uczestników biorących udział w badaniu zależał od innych czynników stylu życia, które po części mogłyby wyjaśnić u nich mniejsze ryzyko wystąpienia cukrzycy.                                                                                    

Uczestnicy z wyższym poziomem selenu spożywali więcej produktów pełnoziarnistych, a mniej nasyconych tłuszczów, kawy czy alkoholu, także rzadziej byli palaczami w odniesieniu do tych z niższym poziomem minerałów.

Komentarze do: Selen może zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz