Seniorzy: jeść lepiej, pić więcej?
Lato, ale nie tylko... Zapobieganie niedożywieniu oraz odwodnieniu u ludzi starszych jest całorocznym obowiązkiem. Ponieważ piękne dni już nadeszły, a także pierwsze upały mamy już za sobą, odnotujmy tutaj, co doradzają nam specjaliści od odżywiania.
Opieka nad osobą starszą nie powinna się ograniczać do przygotowywania posiłków oraz stawiania karafki z wodą na stole!
Zróżnicowane napoje!
Uczucie pragnienia zanika wraz z wiekiem, bądźmy tego świadomi. Oto dlaczego tak ważne jest informowanie zarówno osób starszych, jak i ich otoczenia, że picie, nawet bez uczucia pragnienia, ma ogromne znaczenie, jak wyjaśnia pani Florence Rossi z francuskiego stowarzyszenia dietetyków i specjalistów od żywienia.
A żeby zachęcić osoby starsze do picia ... nie ma to jak różnorodność! Woda aromatyzowana, owoce, herbatki ziołowe, herbata, herbatki owocowe, także kawa, a nawet napoje gazowane... z umiarkowaniem, oczywiście.
Nie należy się wahać z proponowaniem zróżnicowanych napojów, biorąc pod uwagę oczywiście gust każdego z osobna. Zachęcajcie również do picia mleka i jogurtów, które są tym bardziej interesujące na planie odżywiania, ponieważ bogate są przecież w wapń. Dobra sprawa dla kości seniora, zagrożonego osteoporozą.
Zobacz również:
- Układ odpornościowy w wieku starczym
- Jak unikać upadków w starszym wieku?
- Jak zmienia się układ nerwowy podczas starzenia się organizmu?
- Jakie są skutki starzenia się skóry?
- Zmiany spowodowane upływem czasu...
- Narządy czuciowe w procesie starzenia organizmu
- Na jakie operacje plastyczne seniorzy decydują się najczęściej?
- Czy można nauczyć się żyć z chorobą?
I zaproponujcie raczej picie ze szklanki o cienkich brzegach, przez słomkę albo w małych buteleczkach, które łatwo się otwierają. Szklanka, której brzegi są grube, grozi tym, iż jej zawartość się szybko rozleje, z powodu trzęsących się rąk waszego seniora, precyzuje pani Florence Rossi.
Odpowiednie odżywianie
Niedożywienie jest tym bardziej niebezpieczne dla osoby starszej, ponieważ rozwija się ono w sposób progresywny, niezauważalnie na początku. Niekoniecznie musi być zresztą dostrzeżone u osoby starszej przez jej otoczenie. Zanik mięśni, który jest związany z niedożywieniem, może skutkować poważnymi konsekwencjami, przede wszystkim na polu autonomii oraz odpowiedzi odpornościowej.
Tak samo jak w przypadku napojów, odżywianie powinno być bardzo zróżnicowane, ale również zwróćcie uwagę na to, żeby jedzenie, które serwujecie osobie starszej, było bogate w kolory! Unikajcie na przykład podawania osobie starszej – która, na przykład, ma słaby wzrok – filetu z białej ryby z białym ryżem na białym talerzu! Na pewno będzie ona miała problemy z dostrzeżeniem jedzenia, co tragicznie wpłynie na jakość jej posiłku, ponieważ po prostu będzie miała problemy z nałożeniem jedzenia na widelec!
Generalnie, należy również wybierać jedzenie odpowiednie do zdolności przeżuwania oraz trawienia osoby starszej. I jeszcze bardziej niż w przypadku napojów, należy respektować kulturę odżywiania starego człowieka, podsumowuje pani Florence Rossi. Innymi słowy: stek wołowy z całą pewnością będzie bardziej doceniony niż sushi czy też cheesburger...
Komentarze do: Seniorzy: jeść lepiej, pić więcej?