Skutki niezdrowego odżywiania
Żywienie jest jednym z najistotniejszych czynników mających wpływ na funkcjonowanie organizmu. W zależności od przyjętego modelu żywienia, można sprzyjać lub działać prewencyjnie w stosunku do wystąpienia wielu chorób. Dużym problem jest brak powszechnej rzetelnej wiedzy na temat wpływu żywienia na stan zdrowia.
Bardzo wiele dolegliwości wiązanych jest z niezależnymi procesami chorobotwórczymi, czy starzenia, podczas gdy ich przyczyną są nieprawidłowe nawyki żywieniowe kontynuowane przez lata. Dlatego tak istotne jest zwracanie uwagi na to co jemy już na etapie kupowania ze sklepu jedzenia z dostawą.
W krajach uprzemysłowionych, w dużej mierze funkcjonuje model żywienia oparty na spożywaniu dużych ilości mięsa, nabiału i żywności wysoko przetworzonej przy jednoczesnej niskiej podaży warzyw i owoców. Taką dietę charakteryzuje nadmiar tłuszczu pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu, niedobór błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych.
Nadal panuje powszechna opinia, że białko zwierzęce jest niezbędnym pokarmem, który należy spożywać w dużej ilości i że ma ono znacznie wyższą wartość niż białko pochodzenia roślinnego. Badania na zwierzętach wykazały, że duża podaż białka zwierzęcego stymuluje wzrost i dojrzewanie, ale równocześnie wywołuje podatność na choroby i skraca życie. Nadmiar białka zwierzęcego w diecie, nie może odkładać się w organizmie.
Musi więc być metabolizowany i usuwany z organizmu. Pokarm białkowy zakwasza organizm i obciąża dodatkową pracą nerki. Wysokie spożycie białka zwierzęcego powoduje utratę wapnia z moczem, rozwój kamicy nerkowej i osteoporozy (odwapnienie kości). Obecność związków purynowych w mięsie sprzyja rozwojowi skazy moczanowej i kamicy nerkowej.
Mięso poddane obróbce termicznej „gnije” w jelitach, jest czynnikiem toksycznym, przewlekle zatruwającym organizm, powodującym wzrost: leukocytozy, prostaglandyn zapalnych PGE2, lepkości krwi (co sprzyja występowaniu zakrzepów), poziomu hormonów estrogennych, prolaktyny, kortyzonu, sprzyja rozwojowi wielu chorób zwyrodnieniowych. Dodatkowo mięso zawiera cholesterol, co także sprzyja rozwojowi miażdżycy.
Zbyt duże spożycie mięsa jest czynnikiem silnie chorobotwórczym. Przyjmuje się, że białko powinno dostarczać około 15% energii racji pokarmowej (około 1 gram białka na kilogram masy ciała). Zaleca się, aby stosunek białka zwierzęcego i roślinnego wynosił 1: 2. Jego źródłem powinny być chude gatunki mięsa i wędlin, jaja, produkty mleczne. Wskazane jest ograniczenie tłustych mięs i wędlin oraz konserw. Białko roślinne powinno być czerpane głównie z produktów zbożowych.
Zobacz również:
Stosowanie tzw. „diety zachodniej”, obfitującej w białko i tłuszcze zwierzęce oraz w żywność wysoko przetworzoną, wiąże się z podwyższonym ryzykiem wystąpieniem wielu typów nowotworów (sutka, okrężnicy, prostaty, jelita grubego), chorób serca, otyłości, cukrzycy typu II i osteoporozy. Poza nadmiernym spożyciem białka i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, dieta ta nie dostarcza odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, co jest główną przyczyną epidemii raka jelita grubego w krajach wysoko rozwiniętych. W Afryce, gdzie podaż włókna pokarmowego z dietą jest wysoka, nowotwór jelita grubego prawie nie występuje.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez słodzonych napojów gazowanych, słodyczy, czy dosładzanej kawy na wynos. Dzienne spożycie cukru (sacharozy) jest najwyższe w krajach wysoko rozwiniętych. Cukier spożywany w dużych ilościach jest odpowiedzialny za szereg chorób cywilizacyjnych: otyłość, cukrzycę typu II, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową oraz zaburzenia gospodarki lipidowej. Dieta bogatowęglowodanowa przyczynia się do wystąpienia insulinooporności, tzn. niewrażliwość komórek organizmu na endogenną insulinę.
Ponadto dieta bogata w cukier, sprzyja wystąpieniu kamicy żółciowej, próchnicy, a także osłabieniu odpowiedzi immunologicznej, czyli odporności. Duże spożycie cukru drażni błonę śluzową przewodu pokarmowego, hamując rozwój naturalnej flory bakteryjnej jelit, a także upośledza przyswajanie pokarmów i witamin.
Biały cukier i biała oczyszczona mąka są uważane za najszkodliwsze produkty współczesnej diety. Są one pozbawione niezbędnych dla ich przyswojenia witamin (z grupy B), mikroelementów (m.in. wapnia, fosforu, magnezu i chromu), odbierają organizmowi te substancje, zaburzając przemiany białek i tłuszczy. Brak witamin i mikroelementów objawiają się jako chroniczne zmęczenie, brak koncentracji, zaburzenia rytmu snu, osłabienie odporności na infekcje dróg oddechowych.
Nadmierne spożywanie tłuszczy, białka zwierzęcego i cukrów sprzyja powstawaniu w organizmie aktywnych związków zwanych wolnymi rodnikami. Cząsteczki te mogą uszkadzać wszystkie struktury komórkowe, doprowadzając do szeregu zmian chorobowych, w tym wielu typów nowotworów. Dlatego wybierając np. kebab z dowozem należy uważać, aby jeść takie potrawy w rozsądnych ilościach.
Dieta zachodnia jest zasadniczo uboga w świeże owoce i warzywa, a co za tym idzie, nie dostarcza odpowiedniej ilości witamin (w tym o właściwościach przeciwutleniających: A, C, E) i błonnika pokarmowego. Błonnik jest składnikiem roślin. Jego najlepszym źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe oraz świeże owoce i warzywa. Przyspiesza on pasaż jelitowy, wchłania: wodę, szkodliwe toksyny, metale ciężkie i cholesterol napływający z żółcią.
Działa oczyszczająco na jelita, wymiatając jak szczotką odpady. Szczególnie istotna jest rola błonnika rozpuszczalnego, który zwiększając wydalanie kwasów żółciowych, czyni żółć antykamiczną, a organizm pozbawia cholesterolu. Błonnik zwalnia przyswajanie cukru z jelit, chroniąc przed gwałtowną zwyżką poziomu glukozy we krwi. Niedostateczna podaż błonnika pokarmowego z dietą jest przyczyną wielu groźnych chorób i przyczynia się do wielu przedwczesnych zgonów w społeczeństwach zachodnich.
****
Dietetyk Ewa Myszka
Źródło: www.ilunch.pl
Komentarze do: Skutki niezdrowego odżywiania