Agencja do spraw bezpieczeństwa żywności w Wielkiej Brytanii oznajmiła niedawno otwarcie śledztwa, a to po deklaracjach hodowcy brytyjskiego, który twierdzi, że sprzedaje mleko pochodzące od krowy narodzonej z klona, co jest zakazane przez Unię Europejską.
Farmer, wypowiadający się w New York Times bez ujawiniania swojej tożsamości ze strachu, że konsumenci odmówią kupowania jego wyrobów, zadeklarował, że mieszał każdego dnia mleko pochodzące od krowy zrodzonej ze sklonowanego zwierzęcia z mlekiem pochodzącym od krów normalnych, pochodzących z reszty jego stada.
Farmer ten ujawnił także, że sprzedawał embriony tego zwierzęcia hodowcom zainstalowanym w Kanadzie. Brytyjska agencja do spraw bezpieczeństwa żywności oznajmiła, że śledztwo obejmie wszystkie kwestie i informacje dotyczące wprowadzenia do łańcucha żywieniowego nowego produktu, który nie został do tej pory autoryzowany.
Zobacz również:
- Współcześnie stosowane metody klonowania
- Naukowiec z Korei Południowej klonuje kojota, a potem mamuta
- Klonowanie - prawo europejskie
- Rosita, krowa transgeniczna, czy będzie dawać mleko trochę ludzkie?
- Historia badań nad komórkami macierzystymi
- Nieśmiertelność, możliwy koncept?
- Biotechnologia medyczna – ogromna szansa ludzkości?
Organizacje pozarządowe, takie jak na przykład Compassion In World Farming, oznajmiły, że są zaniepokojone tą nowiną. Ze swojej strony, organizacja Dairy UK, która reprezentuje brytyjski przemysł mleczarski, potwierdziła, że mleko i mięso pochodzące od potomstwa sklonownych zwierząt nie przedstawia żadnego ryzyka dla zdrowia człowieka, z punktu widzenia żywnościowego.
Amerykańska agencja FDA (Food and Drug Administration), w 2006 roku potwierdziła, że produkty żywnościowe pochodzące od sklonowanych zwierząt nie są różne w swojej istocie od produktów pochodzących od innych zwierząt, więc możemy je spożywać bez problemów.
Na tę chwilę, Sante Canada określa te produkty jako „nowe pożywienie” i nalega na odwleczenie w czasie ich dopuszczenia do handlu.
Komentarze do: Śledztwo na temat mleka pochodzącego od sklonowanej krowy