Zgodnie z opublikowanymi w ubiegłym tygodniu wynikami badań naukowych przeprowadzonych na terenie Europy, codzienne picie jednej puszki napoju gazowanego z dodatkiem cukru zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę aż o 20%. Do celów badawczych użyto danych o 350 000 osobach z ośmiu europejskich państw.
Naukowcy odkryli, że każde kolejne 340 mililitrów napoju słodzonego cukrem zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę o 22% w stosunku do sytuacji, kiedy takie napoje są spożywane raz na miesiąc lub rzadziej.
Biorąc pod uwagę ogólnoeuropejski wzrost spożycia słodkich napojów, konsumenci powinni otrzymać jasną informację na temat szkodliwości tego typu napojów, sugerują naukowcy.
W Stanach Zjednoczonych podobne badania dały te same rezultaty, świadczące o tym, że spożycie słodzonych cukrem napojów wiąże się z większą wagą ciała i zapadalnością na cukrzycę typu 2.
Zobacz również:
Ta przewlekła choroba, cechująca się odpornością na insulinę, została stwierdzona u około 2,9 miliona Brytyjczyków, a zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia, ponad 310 milionów ludzi w skali świata cierpi na cukrzycę typu 2.
Naukowcy chcieli więc upewnić się, że zależność między spożyciem słodkich napojów i występowaniem cukrzycy dotyczy również Europy.
Na potrzeby badań wykorzystano dane o 350 000 osobach z Anglii, Niemiec, Danii, Włoch, Hiszpanii, Szwecji, Francji i Holandii. Uczestnicy badań byli pytani o dietę, w tym również o dzienną ilość spożywanego cukru oraz napojów i soków z jego zawartością.
Na łamach czasopisma Diabetology naukowcy potwierdzili, że wśród dorosłych Europejczyków można zaobserwować związek między zwiększoną zachorowalnością na cukrzycę typu 2 i dużym spożyciem napojów słodzonych cukrem.
Stwierdzono też, że soki owocowe nie wpływają na rozwój cukrzycy.
Wnioski z badań naukowych są jednoznaczne – napoje słodzone cukrem naprawdę szkodzą zdrowiu, gdyż nie mają żadnych wartości odżywczych, a zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Komentarze do: Słodkie napoje powodują cukrzycę