Miliony Amerykanów stosuje dropsy, tabletki lub syropy już przy pierwszych oznakach kaszlu. Jednak naukowcy nie byli do tej pory pewni, w jaki sposób owe popularne środki działają. Nowe odkrycia z Monell Center sugerują, że sacharoza i mentol, składniki powszechnie uznawane jedynie za aromaty w tych preparatach, przynoszą w kaszlu największą ulgę.
Kaszel jest ważnym odruchem ochronnym, oczyszcza drogi oddechowe, a także chroni je przed uszkodzeniem przez bodźce mechaniczne (żywność) i chemiczne (toksyny i zanieczyszczenia zawarte w powietrzu).
W związku z tym, jest on niezbędny do ochrony płuc, utrzymania drożności dróg oddechowych, a co za tym idzie, do sprawnego oddychania.
"Osoby o słabym odruchu kaszlu są narażone na zwiększone ryzyko zapalenia płuc czy uduszenia. Jednak zdarzają się też sytuacje odwrotne, kiedy długotrwały kaszel męczy pacjentów. Rocznie aż 30 mln chorych odwiedza zakłady opieki zdrowotnej, skarżąc się na uciążliwy kaszel. W ciągu roku na leki przeciwkaszlowe wydawane są miliardy dolarów” - zauważył główny autor badania, Paul M. Wise.
Co ciekawe, leki te często są nieskuteczne. Badacze wciąż zastanawiają się w jaki sposób działają substancje chemiczne, mające wywoływać lub likwidować kaszel.
Zobacz również:
W ramach ostatnich badań, przeprowadzonych na 12 zdrowych osobach dorosłych, badano działanie kapsaicyny jako bodźca do kaszlu. Po każdej inhalacji, ilość kapsaicyny zostawała podwajana. Procedura ta trwała do osiągnięcia częstotliwości kaszlu trzy razy na 10 sekund. Stężenie kapsaicyny, która pozwalała osiągnąć ten efekt, oznaczone zostało jako jednostka progu kaszlu.
W niektórych sesjach badani poprzedzali inhalacje przyjmowaniem słodkiej sacharozy. W innych, zabieg poprzedzony był wdychaniem powietrza nasyconego mentolem. Zarówno przyjmowanie sacharozy, jak i mentolu zwiększyło ilość kapsaicyny potrzebnej do wywołania kaszlu.
W przypadku sacharozy próg wzrósł o 45%, mentol zaś podniósł granicę o około 25%.
"To pierwsze badania empiryczne, które pokazują, że smak słodki zmniejsza kaszel. Równocześnie zauważamy, że mentol także może go zredukować” - powiedział Paul Breslin, jeden z autorów badania.
Wyniki potwierdzają także hipotezę, że dodanie mentolu do papierosów może ułatwić rozpoczęcie palenia, ponieważ mentol hamuje odruch kaszlu, co sprawia, że zaczynanie palenia jest mniej stresujące.
"Mentol może usypiać wrażliwość nerwów czuciowych w drogach oddechowych, a tym samym faktycznie wpływać na większy komfort palenia tytoniu. To niebezpieczne, bo dzięki temu palacze nie zdają sobie sprawy ze szkodliwości nałogu” - zauważył Wise.
Komentarze do: Słodko-miętowa ulga