Aspartam jest 200 razy słodszy od sacharozy, a jednocześnie ma mało kalorii. Dlatego na całym świecie dodaje się go do napojów i innych produktów dietetycznych.
Zobacz również:
Zaalarmowana EFSA zleciła przeanalizowanie dostępnych danych zespołowi europejskich ekspertów. Mimo drobiazgowego przeanalizowania zarówno włoskich wyników, jak i innych dostępnych danych nie stwierdzono, by aspartam miał rzeczywiście związek z nowotworami - pojawiały się niezależnie od jego dawki.
Prawdopodobnie zmiany te były związane raczej z występująca u szczurów chorobą układu oddechowego i innymi patologiami. Słodzik nie wykazywał też szkodliwego działania wobec genów. W związku z tym uznane wcześniej za bezpieczne normy zawartości aspartamu w żywności nie ulegną zmianie. Dopuszcza się dawkę 40 miligramów słodzika dziennie na kilogram masy ciała. By osiągnąć taki poziom, przeciętny dorosły człowiek musiałby wypić 14 puszek dietetycznego napoju lub zjeść 80 saszetek słodzika. [PAP]