Pierwsze w historii badanie donosi, że proteiny znajdowane w ziarnach soi mogą zahamować wzrost nowotworów wątroby, płuc i jelita grubego. Prace ukazały się w Food Research International. Śruty sojowe to podprodukt ekstrakcji oleju z nasion soi.
Bogate są w proteiny, które zazwyczaj stanowią ok. 40% składników odżywczych ziaren soi.
W zależności od danego szczepu soi, śruty mogą zawierać też jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9.
Omawiane badanie przyjrzało się roli, jaką może mieć soja w prewencji raka. Posługując się różnymi odmianami soi, które są bogate w omega-9 i proteiny, badacze jednocześnie monitorowali procesy bioaktywności zachodzące między peptydami pochodzącymi ze śrutów sojowych i różnymi rodzajami komórek raka u ludzi.
Zobacz również:
Badanie wykazało, że peptydy ze śrutów sojowych znacząco hamowały rozwój komórek nowotworowych:
- o 73% w przypadku raka jelita grubego;
- o 70% w przypadku raka wątroby;
- o 68% w przypadku raka płuc.
Eksperyment ten pokazuje, iż wyselekcjonowane odmiany soi, bogate w jednonienasycone omega-9, mogą służyć jako nutraceutyki (środki spożywcze łączące wartości żywieniowe i cechy środków farmaceutycznych), pomagające skutecznie zwalczyć rozwój wielu typów komórek nowotworowych.
Komentarze do: Soja zwalczy raka?